Hlavní obsah

Johnson přirovnal Putina k tlouštíkovi z Dickense. Jaderné zbraně prý nepoužije

Ruský prezident Vladimir Putin jaderné zbraně nepoužije, je přesvědčen bývalý britský premiér Boris Johnson. Řekl to na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Podle něj se vládce Kremlu snaží jen ostatním nahnat husí kůži, stejně jako postava tlouštíka Joea z anglického románu Kronika Pickwickova klubu.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson v Davosu obdržel od kyjevského starosty Vitalije Klička čestné občanství města Kyjev.

Článek

„Putin to chce prezentovat jako jaderný střet mezi NATO a Ruskem. Nesmysl. Nehodlá použít jaderné zbraně, chápete? Je jako ten tlustý chlapec v Dickensovi, chce nám nahnat hustí kůži. Chce, abychom na to mysleli. Nikdy to neudělá,“ ujišťoval přítomné Johnson, který je mezi Ukrajinci považován za velkého přítele a spojence.

„On to neudělá. Nepřemýšlejte o tom, nebo v tom uváznete, přestaňte s tím,“ dodal.

Někdejší předseda britské vlády, známý častým využívání literárních referencí, odkazoval na postavu sluhy z románu Charlese Dickense Kronika Pickwickova klubu, známého jako tlouštík Joe, který v jedné části románu vysvětluje stařence, že ji odhalením šokujícího zjištění chce „nahnat husí kůži“.

Nutno podotknout, že na rozdíl od zde citovaného oficiálního českého překladu knihy je anglický originál mnohem krvelačnější. Věta „I want to make your flesh creep“ by přesněji zněla takto: „Chci, aby vám z toho slezlo maso.“ Věta se v Anglii v běžné mluvě často používá podobně jako v Česku například věty ze Švejka.

Johnson v projevu několikrát vyzval, aby se Západ nezaobíral výhrůžkami, které z Kremlu přichází. Doslova nabádal posluchače, aby se „přestali zabývat kremlologií“, a dodal: „Je obtížné přijít na to, co se bude dít v britské politice, natož co se bude dít v Kremlu.“

Jaderná válka by Rusy vyděsila

Ohledně Putina pak Johnson poznamenal, že případný jaderný útok by ruského prezidenta uvedl do „naprosté ekonomické kryogenní paralýzy“ a „vyděsil by Rusy“.

„To, na co se musíme soustředit, je podpora Ukrajiny a poskytnutí nástrojů Volodymyru Zelenskému, které potřebuje k dokončení práce. A oni mohou vyhrát a vyhrají… Dejte jim tanky,“ vyzval.

Spojené království oznámilo, že plánuje dodat Kyjevu hlavní bojové tanky britské armády Challenger 2. Paradoxní je, že před rokem se Johnson, ještě coby předseda vlády, snažil těchto tanků zbavit, protože se domníval, že už nejsou v moderní válce potřeba. Upozornil na to deník The Independent.

Jestli Rusko prohraje, může být jaderná válka, tvrdí Medvěděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám