Hlavní obsah

Jedním z cílů protiofenzivy je dobytí Krymu. Může se to povést do konce srpna, míní americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda může dobýt Krym nazpět do konce letošního srpna. Podmínkou ale je, aby jí západní země dodaly všechny zbraně, které potřebuje, včetně přesných raket dalekého dosahu. Tvrdí to americký generál ve výslužbě Ben Hodges, jenž byl v letech 2014 až 2017 vrchním velitelem amerických pozemních sil v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Americký generál ve výslužbě Ben Hodges

Článek

„Pokud Západ poskytne vše, co ukrajinské ozbrojené síly (UAF) potřebují, zejména dalekonosné přesné zbraně, pak stále očekávám, že Ukrajina může osvobodit Krym, rozhodující terén této války, do konce letošního léta, lze říci do konce srpna,“ napsal Hodges v příspěvku pro server Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA).

Osvobození Krymu je podle Hodgese jedním z cílů nynější ofenzivy ukrajinské armády. Dodávky zmíněných střel by jí umožnily zasáhnout důležité lokality daleko za frontovou linií jako sklady munice, velitelská stanoviště nebo města Sevastopol, Saki či Džankoj. „Učinilo by to poloostrov pro ruské síly neudržitelným,“ uvedl generál.

Británie už podle něj takto postupuje, když ukrajinským silám dodala rakety s plochou dráhu letu odpalované z letadel Storm Shadow s dosahem 560 kilometrů.

Ukrajinské střely zasáhly ruské velitelství v Heničesku, šéf okupační správy prý utekl

Válka na Ukrajině

„Hlavní úder teprve přijde“

Hodges vyjádřil naději, že Spojené státy dodají Ukrajině balistické rakety ATACMS, i když mají dosah jen 300 kilometrů, jsou ale odpalované ze země. „Znamenalo by to rozhodující příspěvek k tomu, čeho mohou ukrajinské síly dosáhnout na zemi a ofenziva by tím dostala obrovský impulz,“ zdůraznil generál.

Hodges se domnívá, že hlavní nápor již zahájené ukrajinské ofenzivy teprve přijde. Až když se zapojí velké obrněné svazky, bude podle něj zřejmé, že klíčový útok skutečně začal. Cíl tohoto útoku ale bude Kyjev ze strategických důvodů co nejdéle tajit, dodal americký generál.

Skutečná ukrajinská protiofenziva teprve přijde, věří Pavel

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám