Hlavní obsah

Skutečná ukrajinská protiofenziva teprve přijde, věří Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečná ukrajinská protiofenziva zatím nepřišla, to hlavní teprve přijde, je přesvědčen český prezident Petr Pavel. V rozhovoru se stanicí Rádio Svobodná Evropa rovněž prohlásil, že členské státy NATO by na nadcházejícím summitu ve Vilniusu měly zaujmout jasný postoj ohledně možnosti poválečného vstupu Ukrajiny do Aliance.

Ukrajinští vojáci vtrhli do zákopů v Bachmutu.Video: Reuters

 
Článek

„Viděli jsme začátek, který je, řekněme, umírněný. Myslím si, že skutečnou protiofenzivu jsme zatím neviděli. Všechno je ještě před námi,“ komentoval v rozhovoru český prezident dosavadní údery ukrajinské armády proti ruským okupantům.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naposledy ve středu sdělila, že ukrajinské jednotky za uplynulý den postoupily o 200 až 500 metrů u města Bachmut a zhruba o 300 až 350 metrů v Záporožské oblasti.

„Velmi bych uvítal jasné vyjádření o budoucím členství Ukrajiny, až skončí válka. Je jasné, že přístupový proces nemůže začít, když je země stále ve válce (s Ruskem),“ prohlásil také Pavel.

Přijetí Ukrajiny by ale podle něj pomohlo i samotné Alianci. Ukrajinská armáda by dnes podle českého prezidenta byla „bezpochyby nejzkušenější armádou v NATO“.

„Pevně věřím, že všichni lídři pochopí, že mít Ukrajinu na palubě - jak v NATO, tak v EU - je pravděpodobně jedinou zárukou, jak zajistit stabilitu v tomto regionu, jak posílit NATO i EU a jak udržet Rusko a jeho agresivní politiku na uzdě,“ dodal český prezident.

Šéf Pentagonu vidí válku na dlouho

Americký ministr obrany Lloyd Austin přitom ve čtvrtek naznačil, že konflikt v brzké době neskončí. Válka na Ukrajině je „maraton, nikoliv sprint“, nechal se slyšet na setkání ministrů obrany zemí Severoatlantické aliance v Bruselu.

„Nenechte se mýlit, budeme při Ukrajině stát i při cestě na dlouhou trať,“ prohlásil také podle britského listu The Guardian šéf Pentagonu. Kyjev je ale v „dobré pozici“, aby nadcházejícím výzvám čelil, řekl Austin svému ukrajinskému protějšku Oleksiji Reznikovovi.

Ministři obrany zemí NATO ve čtvrtek v Bruselu jednali o další vojenské podpoře ukrajinské ofenzivy i plánu dlouhodobé ochrany země před ruskou rozpínavostí. „Podpora, kterou spojenci z NATO poskytují Ukrajině dlouhé měsíce, se nyní projevuje na bojišti,“ řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg krátce před schůzkou. Ukrajinští piloti již podle něj začali s výcvikem na amerických stíhačkách F-16.

Protiútok je teprve na začátku. A Ukrajina dělá pokroky, informoval Stoltenberg v Oválné pracovně

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám