Hlavní obsah

Ukrajinské střely zasáhly ruské velitelství v Heničesku, šéf okupační správy prý utekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heničesk
Aktualizováno

Ozbrojené síly Ukrajiny zasáhly ruské pozice v Heničesku, městě, které si Rusko po listopadovém stažení z ukrajinského Chersonu vybralo za nové centrum pro své úřady v okupované Chersonské oblasti. Zasaženo bylo rekreační středisko, ve kterém byli ubytováni ruští vojáci, napsala ukrajinská agentura Unian. O směru na Heničesk se často spekulovalo v úvahách o tom, kde začne ukrajinská protiofenziva.

Foto: Profimedia.cz

Heničesk na snímku z roku 2021

Článek

Unian uvedl, že ozbrojené síly Ukrajiny v pátek odpoledne zasáhly pozice ruských jednotek na Arabatské kose. „Je třeba poznamenat, že údery byly zaměřeny na rekreační středisko, kde se zdržovali Rusové,“ uvádí Unian.

Ruská média o útoku píší také, ale s tím, že střely zasáhly dětské rekreační středisko Dněprjan. „Podle našich informací rakety letěly na Berďansk, ale pak byly cíleně přesměrovány do dětského tábora. A to i přesto, že letní zdravotní sezona pro školáky již začala. Rakety, které přinášejí dětem smrt,“ prohlásil na svém telegramovém účtu šéf okupační správy Volodymyr Saldo, napsala ruská agentura Ria Novosti.

V Heničesku se ozvaly výbuchy a jsou vidět sloupy dýmu, popisuje Ukrajinska pravda s odkazem na telegramový účet Ivana Fedorova, ukrajinského starosty Melitopolu, druhého největšího města Záporožské oblasti.

„Okupanti azovského pobřeží si neodpočinou. Letní sezona bavlny dorazila do stále obsazeného Heničesku v Chersonské oblasti,“ napsal Fedorov k videu se záběry série výbuchů.

Bavlnu užívají Ukrajinci od prvních týdnů války jako slangové slovo, kterým označují výbuchy v Rusku nebo na Ruskem okupovaném území.

Okupanti si vybrali své nové hlavní město Chersonské oblasti. V uctivé vzdálenosti od Chersonu

Zahraniční

Video se šíří na sociálních sítích. Podle některých tvrzení Ukrajinci použili několik raket Storm Shadow darovaných Spojeným královstvím. Zasáhnout měly velitelství armády v Heničesku, kde je ubytováno velké množství ruských záložních sil, které měly být použity k posílení Záporoží. Právě v této oblasti se očekává začátek ukrajinské protiofenzivy.

Agentura Unian připomíná, že Heničesk se nachází 130 kilometrů od frontové linie, což by hovořilo pro použití britských střel s plochou dráhou letu Storm Shadow, které mají dosah přes 250 km.

O těchto střelách se zmínil ve svém příspěvku i Saldo: „Další potvrzení barbarství a nelidskosti kyjevského režimu, kontrolovaného z Londýna: úlomky rakety Storm Shadow, jež byla namířena na dětský zdravotní tábor Dněprjan na Arabatské kose. Jedna raketa byla sestřelena, ale dvě zasáhly. V důsledku toho jedna osoba zemřela, další byla zraněna.“

Čísla a značky na troskách raket podle něj ukazují, že ukrajinská armáda střílela právě britskými raketami přenesenými do Kyjeva koncem jara.

Saldo dále tvrdí, že na Arabatské kose, která se dostala pod palbu, byli pouze civilisté a civilní objekty. Žijí tam prý lidé evakuovaní z Chersonu a také ze zatopených území po zničení vodní elektrárny Kachovka, většinou ženy, děti a senioři.

Putinova návštěva

Velitelství v Heničesku navštívil letos v dubnu ruský prezident Vladimír Putin, když se pochlubil návštěvou fronty. Stanici BBC se podařilo zjistit, že byl v bývalém rekreačním středisku Brigantina na pobřeží Azovského moře několik kilometrů od Heničesku.

Putin tehdy navštívil velitelství, která by mohla čelit případné ukrajinské ofenzivě.

Nejčastěji se zmiňuje, že by se Ukrajinci mohli pokusit rozdělit ruské jednotky úderem vedeným od Dněpru k pobřeží Azovského moře a tím Rusům přerušit pozemní spojení s Krymem. Většinou se spekuluje o útoku vedeném okolo Melitopolu, může však směřovat i k Heničesku.

Zda již ukrajinská protiofenziva začala, je nejasné. Ukrajinci se k tomu nevyjadřují, Putin v pátek prohlásil, že již začala, ale nedaří se jí.

Putin se na Ukrajině asi dost bál, k frontě se neodvážil blíž než na 130 kilometrů

Válka na Ukrajině

„Zrádci, připravte se“

Unian dále s odvoláním na telegramový účet ukrajinského partyzánského hnutí Ateš napsal, že Heničesk po explozích naléhavě opustil šéf správy okupované části Chersonské oblasti Volodymyr Saldo.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Saldo

„Možná udělá pár prohlášení, že je v Heničesku, ale budou to fejky. Stremousov to taky dělal, a kde je teď? Zrádci, připravte se,“ stojí v příspěvku.

Hnutí tak připomnělo někdejšího Saldova zástupce Kirilla Stremousova, který byl Ukrajinou obviněn z kolaborace. Prokuratura po něm pátrala pro velezradu a na jeho hlavu byla vypsána odměna 500 tisíc hřiven (403 tisíc korun). Stremousov je již po smrti, podle ruských médií zemřel při dopravní nehodě, kdy se jeho auto střetlo s kamionem.

Protiofenziva začala a nedaří se, uvedl Putin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám