Hlavní obsah

Ukrajinci útočili na naši loď u plynovodů v Černém moři, hlásí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest ukrajinských vysokorychlostních bezpilotních člunů se údajně neúspěšně pokusilo zaútočit na loď ruského námořnictva Priazovje v Černém moři, informovala v neděli agentura TASS. Plavidlo podle ruského ministerstva obrany hlídkovalo v místech, kde vedou plynovody Blue Stream a TurkStream.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Záběry ruského ministerstva obrany, jež mají zachycovat obranu lodi Priazovje proti útoku drony v Černém moři

Článek

Loď Priazovje, která je součástí ruské černomořské flotily, „monitorovala situaci a zajišťovala bezpečnost podél trasy plynovodů v jihovýchodní části Černého moře“, tvrdí Rusové.

Ukrajinské bezpilotní čluny se snažily zaútočit na plavidlo v neděli nad ránem, uvedlo podle TASSu ruské ministerstvo obrany. Plavidlo se v té době pohybovalo asi 300 kilometrů jihovýchodně od Sevastopolu, kde sídli vedení ruské černomořské flotily.

„Posádka na čluny střílela a zničila je. Nikomu se nic nestalo, ruské plavidlo vyvázlo nepoškozeno,“ tvrdí ministerstvo s tím, že podobně neúspěšný útok ukrajinských bezpilotních člunů se odehrál 24. května.

Ruská válečná loď Ivan Churs zasažena byla. Potvrzují to nové záběry

Válka na Ukrajině

Tehdy šlo o průzkumní plavidlo Ivan Churs, o němž Ukrajinci tvrdí, že jej nejméně jeden bezpilotní člun zasáhl. Nejbolestnější ztrátu však Rusové utrpěli, když se Ukrajincům podařilo potopit vlajkovou loď Černomořské flotily – raketový křižník Moskva.

Foto: Clash Report/Twitter

Záběr na hořící křižník Moskva, vlajkovou loď Černomořské flotily, kterou zasáhla ukrajinská střela Neptun

Nové podrobnosti o zkáze křižníku Moskva: Pomohlo počasí a ruská sebedůvěra

Válka na Ukrajině

Moskva uvedla, že v době posledního útoku prováděl nad centrální částí Černého moře průzkum americký bezpilotní letoun RQ-4 Global Hawk. Ani tuto informaci ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Plynovodem Blue Stream proudí ruský plyn do Turecka. Plynovod TurkStream funguje od ledna 2020 a umožnil Rusku, aby se při přepravě suroviny do Evropy vyhnulo ukrajinskému území.

Ruská radarová průzkumná loď Priazovje se obvykle zaměřuje na monitorování elektronické komunikace. V minulosti byla nasazena u syrských břehů či při pobřeží Jemenu, v poslední době ale „působí“ v Černém moři.

Ruská válečná loď Ivan Churs zasažena byla. Potvrzují to nové záběry

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám