Hlavní obsah

Excelentní improvizace: K útoku na Kerčský most použili Ukrajinci upravené vodní skútry Kawasaki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok na Kerčský most opět připoutal pozornost k ukrajinským bezposádkovým člunům, které Kyjev loni použil k útokům na Sevastopol a letos proti některým lodím. H. I. Sutton, americký bezpečnostní analytik specializující se na podmořské operace, uvedl, že k pondělnímu útoku na Kerčský most i neúspěšnému nedělnímu na Sevastopol byly použity upravené vodní skútry značky Kawasaki.

Foto: Archiv Kawasaki, Twitter @CovertShores

Vodní skútr Kawasaki (vpravo) a jeho předělaná verze, která měla být použitá k útoku na Kerčský most

Článek

Neúspěšný útok na Sevastopol byl podle Ruska v neděli podniknut pomocí sedmi dronů a dvou na dálku ovládaných bezposádkových člunů, které byly zničeny ruskou palbou. Pondělní útok na most se však už Rusům odvrátit nepodařilo a ze dvou vozovek (pro každý směr je jedna), je použitelná jen jedna.

Podle nepříliš ostrých záběrů dospěl Sutton k závěru, že základem jsou vodní skútry Kawasaki STX, které mají jeden a půl litrový motor o výkonu 112 kW. Odmontovány z nich byly veškeré pro akci zbytečné věci, jako sedadla nebo madla. Naopak bylo dodáno zařízení umožňující skútr řídit na dálku, uvedl na svých stránkách.

Na zádi je namontován velký kontejner, který připomíná chladicí box na ulovené ryby. Sutton spekuluje, že zřejmě slouží jako dodatečná nádrž, ale může v něm být i trhavina.

Sutton dodal, že i když jsou vodní skútry menší než dříve použité bezposádkové čluny, mají vyšší profil, a jsou proto lépe odhalitelné. Oproti nim však jsou levné, přijdou na něco přes půl milionu korun, a dostupné. Výhodou je také vysoká rychlost 80 až 100 km/h.

Už dříve Ukrajinci použili na dálku řízené vodní skútry Sea Doo.

Sutton současně popřel zprávy, že by k útoku byl použit norský podvodní dron Remus 600 o průměru 32 cm používaný k výzkumu, ale také proti námořním minám.

Poškozený krymský mostVideo: Reuters

V půlce června uvedl, že Ukrajina už vyvinula druhou generaci bezposádkových člunů, které jsou menší než ty použité loni při útocích 21. září 2022 a 29. října na Sevastopol a 18. listopadu na Novorossijsk. Tyto čluny jsou o něco kratší, připomínají více klasické rychlé čluny. Použity byly letos 22. března při útoku na Sevastopol a 24. května, kdy nejméně jeden pronikl do chráněného přístavu.

Dále byly použity při neúspěšném útoku na ruskou špionážní loď Ivan Churs, který byl podniknut daleko od pobřeží Krymu, což ukázalo, že mají velký dosah. Terčem dalšího neúspěšného útoku se stala 11. června další ruská špionážní loď Prjazovje.

Sutton zmínil, že o okolnostech těchto útoků není mnoho známo a že některé čluny mohly být nefunkční ještě předtím, než je rozstříleli Rusové. Dodal, že ze záběrů je patrné, že mají přijímač satelitního systému Star Link.

Ruská válečná loď Ivan Churs zasažena byla. Potvrzují to nové záběry

Válka na Ukrajině

Na ruskou válečnou loď poblíž Bosporu zaútočily bezpilotní čluny, hlásí Moskva

Zahraniční

Ukrajinci také vyvinuli podvodní dron Toloka TK-150, který je hůře detekovatelný. Navíc exploze pod čarou ponoru může lodi způsobit větší škody. Operačně však ještě zřejmě nebyl nasazen.

I Rusové použili bezposádkové čluny 10. února při útoku na most Zatoka u Oděsy.

Kerčský most je po útoku vodních dronů vážně poškozen

Evropa

Ukrajina se poprvé přihlásila k útoku na Kerčský most

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám