Hlavní obsah

Jak vypadají města po odchodech Rusů? Zaminovaná jsou auta i mrtvoly v bytech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruští okupanti po sobě zanechávají ve zdevastovaných městech okolo Kyjeva miny úplně všude, kde mohou. Spolupracovník Novinek přímo z Kyjeva Max Rokotansky popsal, že byly nalezeny například i mezi potravinami nebo těly zavražděných civilistů. Zločinné chování ruských vojáků dokazuje i skutečnost, že k mučení využívali i tak nevinná místa jako dětská hřiště.

Ukrajinská města po odchodu ruských okupantů.Video: Max Rokotansky, Novinky

 
Článek

„Navzdory nepřetržité práci výbušninových techniků, záchranářů a dobrovolníků je situace na předměstích Kyjeva stále extrémně obtížná. Ve městech Buča, Irpiň a Hostomel i nadále chybí elektřina, teplo a voda. Ve zničených bytech jsou stále nacházena těla místních civilistů a ostatky ruských útočníků,“ popisuje současný stav přímo z místa Rokotansky.

Jeden z lídrů EU má pochybnosti o masakru v Buči, řekl Zelenskyj. O koho jde, nepotvrdil

Válka na Ukrajině

Ukrajinci po osvobození našli na předměstích už jedenáct mučených civilistů. „Na území dětského tábora byly rovněž nalezeny stopy po mučení. Počet obětí zatím není znám. Navíc zatím není možné odstranit všechny mrtvé, takže mnozí jsou pohřbeni přímo na dvoře,“ dodává Rokotansky.

Foto: Max Rokotansky, Novinky

V ulicích je stále mnoho nevybuchlé munice.

Foto: Max Rokotansky, Novinky

Situace na předměstí Kyjeva

V ulicích je tolik poničené ruské techniky, že se některými částmi měst nedá ani projet. „Orkové prchající z Kyjeva se uchýlili k úplnému zaminování. Jedna výbušnina byla například umístěna mezi zásoby potravin, další jsou v autech, místních domech, a dokonce byla zaminována některá těla,“ líčí.

Zelenskyj: Situace v Borodjance je ještě strašnější než v Buči

Válka na Ukrajině

Na některých místech zůstala nevybuchlá munice přímo v ulicích. „Obrovská část civilní infrastruktury byla zničena, stejně jako obytné domy. Mezi zničenou infrastrukturou jsou rozvodny plynu, rozvodny elektřiny a tak dále,“ popsal reportér.

Foto: Max Rokotansky, Novinky

Trosky aut na předměstí Kyjeva

Foto: Max Rokotansky, Novinky

Předměstí Kyjeva po odchodu ruských okupantů

Reklama

Výběr článků

Načítám