Hlavní obsah

Jak si Ukrajinci na bojišti skutečně stojí? Bitva o Chersonskou oblast ukáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina minulý týden zahájila avizovanou protiofenzivu. Její prezident Volodymyr Zelenskyj záhy předeslal, že podrobnosti o postupu armády nebude velení z taktických důvodů sdělovat. Přesto ale jak od Ukrajinců, tak od Rusů přicházejí mlhavé zprávy z bojové linie. Jejich porovnání se skutečnou situací (až vyjde najevo) může napovědět o tom, jak informování z obou táborů odpovídá realitě. Co tedy o dění na frontě aktuálně víme?

V Chersonské oblasti při ukrajinských protiofenzivních bojích vybuchuje munice.Video: Reuters

 
Článek

„Ukrajinské síly zahájily z několika směrů na jižní frontě útočné operace s cílem osvobodit okupovaná území,“ oznámila minulé pondělí stručně mluvčí velitelství ukrajinské jižní armády Natalija Humeňuková. Pro deník The Wall Street Journal později dodala, že veškeré podrobnosti budou zveřejněny v okamžiku, kdy budou cíle operace naplněny.

Dílčí podrobnosti ale přesto pravidelně pronikají do médií. Některé dokonce potvrdili i Rusové. Moskva přes prvotní popírání ukrajinského protiútoku například oficiálně přiznala, že k protiútokům na jižní frontě skutečně dochází, ruské síly se musejí bránit a na některých místech v Chersonské oblasti se z již obsazených míst musí stahovat.

Ukrajinci postupují pomalu, ale dosáhli taktického překvapení, uvádějí Britové

Evropa

Rusové však na rozdíl od ukrajinských a západních médií či analytického Institutu pro studium války (ISW) tvrdí, že se Ukrajincům ofenziva nedaří a dílčí postupy jsou vykoupeny obrovskými ztrátami vojáků a techniky. „Postupují po mrtvolách svých spolubojovníků,“ zaznělo například z Moskvy.

Ukrajinská média naopak minulý týden informovala o velkém úspěchu a rychlém postupu úderných jednotek, kterým se podařilo prolomit první linii ruské obrany a osvobodit klíčové mosty, které Rusové používali k přesunům své techniky.

Foto: Novinky

Ukrajina pokračuje v ofenzivě v Chersonské oblasti – stav k 4. září 2022.

„Nepřítel utrpěl značné ztráty a jeho technika je v plamenech. Myslím, že brzy budeme moci přinést další pozitivní zprávy,“ informovala ještě v pátek Humeňuková. Zprávy o úspěších ukrajinských jednotek a problémech Rusů se objevují takřka denně, chybí ale konkrétní informace a jména osvobozených míst.

Rusko už prohrálo, povzdechl si někdejší vůdce doněckých separatistů Girkin

Zahraniční

Vítězná strategie?

Podle BBC, CNN nebo ISW to může být součástí strategie. „Nečekejte žádná rychlá vítězství. Ukrajinští představitelé naznačili, že je pravděpodobnější, že půjde o dlouhý, pomalý proces vyčerpání ruských útočníků, narušení jejich morálky tím, že se zaměří na jejich zásobovací linie pomocí dělostřelectva,“ upozornil analytik BBC Frank Gardner.

Jisté to však není. Existuje i možnost, že se ofenziva Ukrajincům nedaří a Kyjev to nechce v zájmu zachování bojové morálky přiznat. Odpověď přinesou nadcházející dny, nebo spíš týdny.

S určitostí lze nicméně konstatovat, že boje probíhají v Chersonské oblasti. Region na jihu Ukrajiny při pobřeží Azovského a Černého moře po obou březích Dněpru se stal hlavním a zřejmě jediným dějištěm zahájené protiofenzivy. Ne náhodou. Její obsazení má totiž pro Rusy strategický význam. Slouží jako pozemní spojení s Krymským poloostrovem. Stejnojmenná regionální metropole Chersonské oblasti navíc byla prvním strategicky důležitým městem, které Rusové na konci února dobyli. Její osvobození by bylo pro Ukrajince velkou morální vzpruhou, poznamenal americký deník The Washington Post.

Podle informací CNN měli Ukrajinci v plánu mnohem masivnější ofenzivu. Útočit chtěli i ze severu, Američané jim to ale v zájmu úspěchu celé akce rozmluvili.

CNN: Ukrajinci chtěli na Rusy vlétnout i ze severu, Američané je ale přibrzdili

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám