Hlavní obsah

CNN: Ukrajinci chtěli na Rusy vlétnout i ze severu, Američané je ale přibrzdili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci svůj probíhající protiútok proti ruským okupantům konzultovali s Američany, kteří jim rozmluvili původně mnohem smělejší plány. Poradili jim, aby omezili počet cílů i územní rozsah operace. S odkazem na své zdroje to uvádí americká televize CNN.

V Chersonské oblasti při ukrajinských protiofenzivních bojích vybuchuje munice.Video: Reuters

 
Článek

Konkrétně měl Kyjev v úmyslu kromě Chersonské oblasti osvobodit také okupovanou část Záporožské oblasti severněji včetně největší jaderné elektrárny v Evropě.

Američtí vojenští experti ale podle CNN v uplynulých týdnech přesvědčili velení v Kyjevě, že je to příliš velké sousto. Přiměli je soustředit se výhradně na jižní část okupovaného území a snížit počet zamýšlených cílů i územní rozlohu chystané operace.

Varování před příliš ambiciózním plánem vzešlo ze společných ukrajinsko-amerických analytických vojenských cvičení.

Foto: ISW, Novinky

Ukrajina pokračuje v ofenzivě v Chersonské oblasti – stav k 30. srpnu.

Dlouhodobá podpora

Američané ukrajinskou armádu podporují dlouhodobě, a to materiálně (mj. zbraněmi a municí), personálně (výcvikem vojáků) i takticky (předáváním zpravodajských informací).

„Nebudeme komentovat podrobnosti. Obecně ale můžeme říci, že Ukrajincům poskytujeme informace, které jim pomáhají porozumět ohrožení, jemuž jsou vystaveni, a bránit se ruské agresi. Konečná rozhodnutí jsou ale vždy na Ukrajincích,“ řekl CNN mluvčí Pentagonu Pat Ryder.

Ukrajinská protiofenziva v Chersonské oblasti začala tento týden. Informace z bojiště jsou ale značně mlhavé. Ukrajinská armáda hlásí četné úspěchy, mimo jiné zničení několika mostů klíčových pro přesuny ruské vojenské techniky. Moskva ale postup ukrajinských jednotek bagatelizuje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navíc oznámil, že podrobnosti z chystané operace nebude Kyjev z taktických důvodů sdělovat.

Ukrajinští piloti už odpalují americké rakety HARM proti radarům

Evropa

Protiútok je zřejmě úspěšný

Z dostupných zpráv se zdá, že se Ukrajincům jistý postup daří. „Nemyslím si, že v tuto chvíli můžeme potvrdit rozsah ukrajinského postupu, ale jistě mají díky útokům na mosty vliv na pohyb Ruska jižně a severně přes řeku Dněpr,“ uvedl podle ČTK nejmenovaný vysoce postavený činitel NATO. Některé zdroje nicméně s označením „protiofenziva“ váhají, píše CNN. Podle ukrajinských činitelů bude operace zřejmě pomalá a její rychlost ovlivní i nadcházející zima a následující jarní bahno.

Obzvláště chytrou strategií jsou podle jiného zdroje ukrajinské útoky na Ruskem anektovaný Krymský poloostrov, který Moskva ve válce proti Ukrajině používá jako odrazový můstek pro své operace. Rusko navíc muselo stáhnout síly z východu Ukrajiny, „čistě kvůli zprávám, že by Ukrajinci mohli přejít do většího útoku na jihu,“ uvedl v pondělí bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Rusko už nepokrytě vyhrožuje Moldavsku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám