Hlavní obsah

Girkin očekává brzký převrat v Moskvě, vidí za ním Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý příslušník ruské tajné služby FSB a pozdější ministr obrany doněckých separatistů na východní Ukrajině Igor Girkin věští brzký násilný převrat v Rusku. Přípravy na puč jsou podle něj v plném proudu.

Foto: Twitter/Gerashenko_en

Igor Girkin

Článek

„Nepokoje už začaly,“ říká Girkin v novém videu, z nějž citoval deník Bild, a varuje v této souvislosti před vzestupem šéfa žoldnéřů Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem.

„Neslyšel jsem, že by wagnerovci přísahali, že nebudou bojovat proti ruské armádě,“ zdůraznil Girkin s tím, že je to ryze žoldnéřské uskupení.

Girkin vyjádřil údiv, že Prigožinovi beztrestně procházejí jeho časté slovní výpady na adresu ministerstva obrany a jeho čelné představitele.

Češi jsou dědičné hnidy, napsal ruský nacionalista Girkin

Zahraniční

„Kde je nějaká reakce našich ozbrojených sil a našeho státu na urážky ruské armády? Když někdo říká, že nebude dodržovat zákony a vyzývá k výměně elit, pak začíná povstání,“ dodal Girkin.

Prigožin podle něj de facto už vyhlásil otevřenou válku vůči části státních struktur a vojenského velení.

„Je mu podřízeno až 80 tisíc bojovníků, což představuje značné nebezpečí. Prigožin je součástí vládnoucí mafie, která útočí na jiné součásti státního vedení,“ tvrdí Girkin.

„Do konce léta“

Do konce léta se podle něj může situace v Rusku natolik dramaticky změnit, že bude k nepoznání. „Mocenský boj se může vyvíjet rychle a radikálně,“ řekl Girkin a dodal, že pokus o převrat se nyní odehrává mediálně. „Zatím,“ poznamenal.

Girkin považuje za možné, že Prigožinova žoldnéřská skupina brzy učiní z tohoto mediálního zvratu reálný převrat. Připomněl, že se teď wagnerovci stahují od Bachmutu a míří do vojenských základen.

Foto: Concord Press Service

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

„Tyto základy nejsou přímo u fronty, ale po celé evropské částí Ruska,“ řekl Girkin. „Hrozba, že v nadcházejícím období přijde státní převrat, je tady,“ uvedl.

Girkin byl už v srpnu 2014 zbaven všech funkcí, údajně na nátlak Kremlu. Když se vrátil do Moskvy, prohlásil, že „konečnému vítězství zabránili zrádci v okolí Vladimira Putina“.

Prigožin už zase spílá Kremlu: Všem se snaží zavřít pusu, lidi to vyburcuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám