Hlavní obsah

Gerasimov se našel, předal okupantům vyznamenání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov se letos poprvé objevil na veřejnosti při předávání státních vyznamenání ruským vojákům, kteří dobyli ukrajinské město Avdijivka. Informuje o tom ruské ministerstvo obrany na Telegramu. O osudu Gerasimova se v posledních týdnech hojně spekulovalo, na veřejnosti se totiž naposledy ukázal loni v prosinci.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov vyznamenal vojáky, kteří se podíleli na dobytí Avdijivky. Video: Reuters

 
Článek

„Náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace předal na velitelském stanovišti ruské armády vojákům, kteří se vyznamenali při osvobození (ruský výraz pro dobytí) Avdijivky, Řád odvahy a medaile Za statečnost a poděkoval jim za statečnost a odvahu v boji,“ stojí v příspěvku ruského ministerstva obrany na Telegramu.

Podle prohlášení se Gerasimov při předávání setkal i s generálporučíkem Andrejem Mordičevem, který velel ruskému útoku na Avdijivku, která se nachází v dočasně okupované Doněcké oblasti.

„Gerasimov (…) vyslechl zprávu velitele, generálplukovníka Andreje Mordvičeva o dalším plánu operací v oblasti Avdijivky,“ uvedl dále bez dalších podrobností ruský resort obrany.

Rusové hned využili zaváhání Západu, tvrdí analýza

Evropa

Gerasimov se na veřejnosti naposledy objevil loni 29. prosince shodou okolností taktéž při předávání státních vyznamenání vojákům, v tomto případě těm, kteří se zasloužili o dobytí Marjinky v Doněcké oblasti, jak připomněl server Newsweek.

Zkraje ledna se také spekulovalo, že zemřel při ukrajinském útoku na Krym.

Pád Avdijivky

Ruská armáda ovládla ukrajinskou Avdijivku v sobotu 17. února po několika měsících tvrdých bojů. Ukrajinci se kvůli hrozícímu obklíčení stáhli. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby by ke ztrátě města nedošlo, kdyby Kyjev obdržel americké zbraně, které ve Spojených státech blokují republikáni.

„Avdijivku bychom neztratili, kdybychom měli všechnu dělostřeleckou munici, kterou jsme potřebovali k její obraně. Rusko se nehodlá zastavit ani stáhnout. (…) Nepochybně si vyberou další město a začnou na něj útočit,“ uvedl podle agentury Reuters Kuleba.

Ruský prezident Vladimir Putin krátce po dobytí Avdijivky prohlásil, že ruská armáda bude dále postupovat na Ukrajinu, aby navázala na své úspěchy. Podle něj se na to ale Rusko musí náležitě připravit. „Musí to být dobře připraveno, zajištěno jak vojáky, tak zbraněmi a technikou a municí,“ uvedl.

Putin povýšil zástupce šéfa ruské vězeňské služby na generálplukovníka. Tři dny po smrti Navalného

Evropa

Dobytí Avdijivky se zapíše do ruských učebnic historie, chlubil se Šojgu před Putinem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám