Hlavní obsah

Dobytí Avdijivky se zapíše do ruských učebnic historie, chlubil se Šojgu před Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že vojenská operace na dobytí Avdijivky se zapíše do ruských učebnic historie. Informuje o tom list Kommersant, podle něhož to Šojgu řekl na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kde šéfa Kremlu Šojgu informoval, jakým způsobem ruská armáda město dobyla.

Foto: Alexander Kazakov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin poslouchá ruského ministra obrany Sergeje Šojgu během jejich setkání v Kremlu

Článek

„Obecně bude operace v Avdijivce zařazena do učebnic a bude se studovat na vysokých školách ruského ministerstva obrany a ruských ozbrojených sil,“ prohlásil podle listu Kommersant Šojgu.

„Operace byla připravena důkladně a pečlivě. Připravovali jsme se na ni od loňského podzimu, od října, listopadu. Generální štáb udělal vše pro to, aby byla efektivní a s minimálními ztrátami,“ dodal Šojgu.

Větší ztráty než za deset let v Afghánistánu

Rusko ale Avidjivku s „minimálními ztrátami“ nezískalo. Podle serveru Newsweek, který odkazuje na mluvčího uskupení ukrajinských sil Tavrija Dmytra Lychovije, zemřelo při dobývání ukrajinského města od loňského října zhruba 17 tisíc Rusů a dalších 30 tisíc bylo zraněno.

Rusové po stažení obránců u Avdijivky hlásí postup o 8,6 kilometru. Pokračují v ofenzivě

Válka na Ukrajině

Americká zpravodajská televize CNN uvádí trochu jiná čísla. S odkazem na americký Pentagon uvedla, že k prosinci Rusové na frontě mezi Avdijivkou a Novopavlivkou ztratili 13 tisíc mužů.

Newsweek dodává, že pokud jsou tato čísla pravdivá, Rusko během dobývání Avdijivky ztratilo více vojáků než za celých deset let sovětské války v Afghánistánu.

Stovky úderů denně

Ruský ministr obrany na schůzce s Putinem dále uvedl, že při dobývání Avdijivky Rusové útočili až 460krát denně. „To je asi dvě stě tun (vojenského materiálu) každých 24 hodin,“ prohlásil.

Putin měl Šojguovi a ruským vojákům pogratulovat a uvést, že operace byla „rozhodně úspěšná“. Zdůraznil také, že ruští vojáci, kteří se účastnili bojů o Avdijivku, si zaslouží nejvyšší ocenění.

Rusové hned využili zaváhání Západu, tvrdí analýza

Evropa

Putin ovšem zároveň zdůraznil, že úspěch ruských vojsk u Avdijivky by bylo dobré rozvinout a že by ruská armáda měla připravit další útoky. „Ale to musí být dobře připraveno, zajištěno jak vojáky, tak zbraněmi a technikou a municí,“ uvedl.

Ukrajinci o Avdijivku několik měsíců sváděli tvrdé boje. Podle agentury Reuters to je největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Reuters ji dává do souvislosti i s nedostatkem munice, kterému Ukrajina čelí kvůli „váhavé“ vojenské pomoci Západu.

„Abych se vyhnul obklíčení a zachoval životy a zdraví vojáků, rozhodl jsem se stáhnout naše jednotky z města a přesunout se do obrany na výhodnějších liniích,“ uvedl Syrskyj podle agentury Unian.

Reklama

Výběr článků

Načítám