Hlavní obsah

Gazprom: Nord Stream 1 zůstane mimo provoz, má závady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila závady. Do jejich odstranění zůstane plynovod mimo provoz. Uvedla to v pátek ruská plynárenská společnost Gazprom. Neupřesnila, kdy by se dodávky tímto plynovodem mohly obnovit.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Trubky plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu

Článek

Gazprom od července snížil objem dodávek plynovodem Nord Stream 1 na pětinu jeho kapacity. Ve středu dodávky zcela přerušil kvůli údržbářským pracím. Podle původních informací měla odstávka skončit v sobotu ráno.

Gazprom ale v pátek uvedl, že údržba provedená společně se zástupci německé firmy Siemens Energy odhalila únik oleje v kompresorové stanici Portovaja, takže není možné zajistit bezpečný provoz. Dodal, že zaslal šéfovi firmy Siemens Energy dopis o zjištěných závadách a potřebě jejich odstranění.

Siemens Energy následně uvedla, že únik oleje u turbíny v kompresorové stanici nepředstavuje důvod k přerušení provozu.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie. Z Německa jsou na něj navázány plynovody i do České republiky.

Stopneme vám plyn i ropu, vyhrožuje Rusko zemím EU

Ekonomika

Nejistota kolem dodávek z Ruska vyvolává obavy z nedostatku plynu v  Evropě v zimních měsících. To vedlo k výraznému nárůstu evropských cen plynu i elektřiny. Evropská unie nyní zvažuje různá opatření ve snaze omezit růst nákladů na energie, který má negativní dopady na unijní ekonomiku.

Oznámení o tom, že se dodávky zatím neobnoví, přichází krátce po slovech předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové, že by se mohl zavést cenový strop na dovoz plynu potrubím z Ruska.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na to reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do Unie dodávat. „V Evropě jednoduše nebude žádný ruský plyn,“ napsal na sociální síti Telegram.

Reklama

Výběr článků

Načítám