Hlavní obsah

G7 znepokojila snaha Ukrajinců změnit klíčový protikorupční zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velvyslanci nejvyspělejších států světa sdružených ve skupině G7 vyjádřili znepokojení nad návrhem ukrajinského zákona, kterým se ruší požadavek, aby ředitel Národního protikorupčního úřadu (NABU) nespolupracoval s politickými stranami a nebyl jejich členem. V pondělí návrh podpořil příslušný výbor ukrajinského parlamentu.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Velvyslanci, jakožto dlouholetí bojovníci proti korupci, jsou znepokojeni návrhem zákona č. 7654, který pozorně sledujeme: vytváří právní rizika a nejistotu kolem výběrových řízení na vedení klíčových protikorupčních institucí Ukrajiny,“ zveřejnili velvyslanci působící na Ukrajině ve svém společném prohlášení na Twitteru.

Návrh zákona, o kterém je řeč, projednával v pondělí výbor ukrajinského parlamentu pro organizaci státní moci. Podle šéfa Antikorupčního akčního centra Vitalije Šabunina byla do návrhu poslanci vládní strany doplněna pasáž, která „zabíjí požadavek na nezávislost budoucího ředitele NABU“.

Rusko připouští jednání s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

V aktuálně platném znění se totiž o klíčový protikorupční post státní správy nesmí ucházet lidé, kteří v posledních dvou letech pracovali v řídicích orgánech politických stran nebo s ní byli v posledních dvou letech ve smluvním vztahu.

Boj s korupcí je podmínkou pro vstup do EU

Pokud navrhovaná novela projde, stačilo by kandidátům o šéfa NBU tuto činnost zastavit těsně před přihlášením se do výběrového řízení.

Podle Šabunina je cílem dosadit si do čela svého koně a „ochránit se před trestem za své vlastní korupční jednání“, napsal na Facebooku.

Server Obozrevatel připomíná, že v červnu přijal ukrajinský parlament ústavní většinou zákon š. 4135, který určuje směry státní protikorupční politiky na příští roky. Tento dokument je nezbytný pro evropskou integraci. Pár dní po tomto hlasování byl Ukrajině udělen status kandidátské země Evropské unie.

Právě vysoká míra korupce a rozkrádání veřejných financí byla v minulosti hlavním argumentem proti přijetí Ukrajiny mezi unijní blok.

Ministři obrany EU se shodli na výcvikové misi pro Ukrajince

Zahraniční

„Je snadné obviňovat Ukrajinu z korupce. Ale buďme upřímní: žádná země není zcela bez korupce, zkorumpovaných úředníků nebo oligarchů. Ukrajina však v posledních několika letech vytvořila protikorupční infrastrukturu, která nemá obdoby v Evropě a možná ani na celém světě,“ řekl na konci srpna ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám