Hlavní obsah

Ministři obrany EU se shodli na výcvikové misi pro Ukrajince

Ministři obrany zemí EU se v Praze shodli na potřebě připravit ustavení výcvikové mise pro ukrajinské vojáky. Po úterním neformálním jednání ministrů obrany EU v Praze to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zdůraznil, že ministři nerozhodli přímo o spuštění mise, protože šlo o neformální setkání, shodli se ale na potřebě zahájení přípravných kroků.

Foto: Jan Handrejch, ČTK

Česká ministryně obrany Jana Černochová se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem na neformální schůzce ministrů obrany v Praze.

Článek

Podle Borrella jsou členské státy ochotny poskytovat podporu Ukrajině proti ruské agresi tak dlouho, jak to bude zapotřebí. Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že ministři probrali další možnosti, jak Ukrajině pomoci. Mluvili i o posílení obranných kapacit Evropské unie. Černochová zdůraznila, že Česko chce i nadále zůstat lídrem pomoci Ukrajině.

Tématem jednání bylo i působení ruských žoldáků v Africe v Mali nebo Středoafrické republice. Podle Borrella jejich přítomnost představuje přímou hrozbu pro lidi v těchto zemích.

Ukrajina pokračuje v protiofenzivě u Chersonu, oblastního šéfa prý donutila k útěku

Válka na Ukrajině

Ministři obrany do Prahy přijeli v pondělí, kdy je čekalo neformální uvítání v Míčovně Pražského hradu. Hlavní část jednání byla naplánována na dnešní den. Hlavním tématem byla ruská agrese na Ukrajině. K zasedání se přes videotelefon připojí ukrajinský ministr Oleksij Reznikov.

Reklama

Výběr článků

Načítám