Hlavní obsah

Firmy na jihu Čech nabízí uprchlíkům z Ukrajiny přes 800 míst

Zájem zaměstnat uprchlíky z Ukrajiny zatím podle průzkumu hospodářské komory projevilo 120 firem z jižních Čech. Nabízí pro Ukrajince přes 800 volných míst, nejvíc ve zpracovatelském průmyslu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Asistenční centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům na výstavišti Černá louka v Ostravě.

Článek

Největší česká mlékárna Madeta zaměstnala už pět lidí, většinou příbuzných svých ukrajinských pracovníků. Firma Kovosvit by mohla přijmout 18 lidí, z toho pět žen. Budějovický primátor Jiří Svoboda (ANO) odhadl, že do kraje přijde až 40 000 Ukrajinců prchajících před válkou.

Jihočeská hospodářská komora dělá průzkum u firem. Zatím se ozvalo asi 120 podniků, pro Ukrajince nabídly přes 800 volných míst. "Z toho je něco přes pět set míst vhodných pro ženy. Největší zájem je ve zpracovatelském průmyslu, skoro polovina firem. Pak hodně ve službách jako cestovní ruch, doprava," řekl ředitel komory Luděk Keist.

„Jakýkoli větší strojírenský podnik v jižních Čechách nabízí místa; Brisk, Viscofan, Bosch, Motor Jikov a mnoho dalších. Nejvíc firmy nad 250 zaměstnanců, ale ozvala se nám třeba i malá pekárna, že by přijala dvě pracovnice i s ubytováním," dodal.

Migrační vlna je obrovská. Přes polovinu uprchlíků v ČR tvoří děti

Domácí

Mlékárna Madeta zaměstnává 1500 lidí, z toho Ukrajinci tvoří pět procent. Firma se s nimi dohodla, že pomůže, když budou potřebovat uvolnit z práce, zajistit dopravu, ubytování nebo zaměstnání jejich blízkých. Madeta nabízí do 30 volných pozic.

"Hledáme hlavně profese technického charakteru, jako jsou řidiči, seřizovači, údržbáři a podobně. Ale snažíme se pomáhat jednotlivcům z Ukrajiny, kteří už u nás pracují a potřebují pomoci svým příbuzným. Povedlo se už pět lidí zaměstnat," řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Z Ukrajiny už před válkou uprchly dva miliony lidí

Válka na Ukrajině

V kraji bylo v únoru 21 106 volných míst. Víc než dvě třetiny z nich nabízejí firmy i cizincům, řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce. Nezaměstnanost na jihu Čech klesla v únoru proti lednu o desetinu procentního bodu na tři procenta. Bez práce bylo 13 290 lidí.

Asistenční centrum na letišti v Plané u Českých Budějovic, které zahájilo provoz 3. března, poskytne denně servis přibližně 300 až 500 Ukrajincům.

Podle odhadů OSN Ukrajinu po ruské invazi, která začala ve čtvrtek 24. února, opustilo více než 1,7 milionu lidí. Řada z nich míří do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám