Hlavní obsah

F-16 na ukrajinském nebi do konce roku asi nebudou. Plán výcviku pilotů pořád není domluven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože poradce Bílého domu John Kirby před pár dny prohlásil, že Ukrajina dostane letouny F-16 do konce letošního roku, západní partneři se dosud nedomluvili na konkrétních plánech výcviku ukrajinských pilotů. Výcvik přitom zabere šest až osm měsíců. Informuje o tom server Politico.

Foto: Tittel Harald, ČTK

Americká F-16 v Německu.

Článek

„Podle tří amerických představitelů obeznámených s diskusemi se zatím západní partneři ještě ani nedohodli na plánu výcviku ukrajinských pilotů… Dánsko a Nizozemsko sice vedou koalici 11 zemí na podporu výcviku, ale zatím žádná země veřejně neslíbila letadla do programu,“ napsal Politico.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před necelým měsícem Západ obvinil, že schvalování harmonogramů výcvik zdržuje.

„Domluvili jsme se, že máme koalici zemí, které jsou připraveny zahájit výcvik pro ukrajinské piloty. Neexistuje žádný plán výcvikových misí. Domnívám se, že to někteří partneři oddalují. Nevím, proč to dělají,“ prohlásil začátkem července.

Je to jako útočit s luky a šípy, dejte nám F-16. Zalužného rozčílila kritika Západu

Evropa

Politico navíc připomíná, že Ukrajina tento týden tlak ohledně poskytnutí stíhaček ještě zesílila. F-16 by totiž podle ukrajinského ministra zahraničí mohly pomoci chránit černomořský koridor, významný pro celosvětovou dodávku obilí. Rusko odstoupilo od obilné dohody, která civilním lodím umožňovala přepravovat obilí přes Černé moře.

Na spuštění výcviku ukrajinských pilotů a personálu v Evropě se koalice jedenácti zemí pod vedením Dánska a Nizozemska dohodla na summitu NATO začátkem července. Výcvik by měl začít už v srpnu v Dánsku a později, pokud bude zřízeno výcvikové centrum, také v Rumunsku. Do koalice pro výcvik ukrajinských letců se zapojilo i Nizozemsko, Belgie, Kanada, Lucembursko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Švédsko a Velká Británie.

Oficiální informace z Bílého domu zní, že letouny by se měly na ukrajinském nebi objevit ke konci roku. Spojené státy ale doposud neupřesnily, jakou roli v iniciativě na poskytnutí moderních letounů pro Ukrajinu budou hrát.

Ukrajina nedostane stíhačky do konce protiofenzivy, připustil šéf vojenského výboru NATO

Evropa

Podle Politica jeden z diskutovaných návrhů počítá s přivezením ukrajinských pilotů do Spojených států, kde by byli vyškoleni 162. jednotkou Letecké národní gardy se sídlem v Tucsonu v Arizoně. Ta již zahraniční partnery na F-16 cvičí. Podle dvou nejmenovaných amerických představitelů a jednoho evropského činitele se však tato myšlenka jen málo prosadila, tvrdí server.

Další plán zahrnuje vyslání amerických vojenských pilotů do Evropy, aby vycvičili Ukrajince někde mimo svou zemi. „Nic není mimo stůl, ale nebyla učiněna žádná konečná rozhodnutí,“ řekli dva američtí představitelé.

Nějaké kroky k zahájení výcviku však podle Politica učiněny již byly. „Společnost Draken International zahájila nábor vojenských pilotů ve výslužbě pro výcvik Ukrajinců,“ uvedl jeden z amerických úředníků. Výcvik by měl podle něj probíhat v zařízení, které se staví v Rumunsku a má být regionálním výcvikovým střediskem F-16 .

Evropští partneři doufají, že výcvik může začít letos v létě, s největší pravděpodobností na místě v Evropě, řekla Politicu v úterý mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Velká Británie podle ní plánuje zahájit základní letecký a jazykový výcvik pro ukrajinské piloty během několika týdnů. „Pokud jde o dodání letadel a další časové osy, dnes pro vás prostě nic nemám,“ dodala Singhová.

Předání stíhaček F-16 Ukrajině budeme považovat za jadernou hrozbu, varoval Lavrov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám