Hlavní obsah

Ukrajina bude mít F-16 do konce roku, zní sliby z Bílého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina dostane stíhací letouny F-16 do konce letošního roku. Prohlásil to poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby, avšak s tím, že to samo o sobě situaci na ukrajinsko-ruské frontě nezmění.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Poradce Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti John Kirby

Článek

„F-16 dorazí na Ukrajinu s největší pravděpodobností před koncem roku. Nemyslíme si ale, že jen tato letadla mohou změnit vývoj na bojišti,“ řekl Kirby v rozhovoru pro televizní stanici Fox News. Jejich počet neupřesnil. Ukrajina teď podle něj nejvíce potřebuje dostatečné množství dělostřelecké munice.

Generálporučík Douglas Sims, ředitel operací společného štábu amerických ozbrojených sil, minulý týden řekl, že podmínky pro dodávky letadel F-16 na Ukrajinu nyní „nejsou ideální“. Zdůraznil, že ruská armáda má stále účinnou protivzdušnou obranu. Také Sims se podle svých slov nedomnívá, že by poskytnutí F-16 Ukrajině změnilo průběh bojů.

Moskva před dodávkami F-16 Kyjevu opakovaně varuje. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je označil za „potenciální jadernou hrozbu“ vzhledem k tomu, že jde o stroje schopné nést jaderné zbraně.

Předání stíhaček F-16 Ukrajině budeme považovat za jadernou hrozbu, varoval Lavrov

Evropa

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns mezitím prohlásil, že zůstává optimistický, pokud jde o vyhlídky nynější ukrajinské protiofenzivy. Rusko podle něj trpí „významnými strukturálními slabinami“, jeho ozbrojené síly mají nízkou morálku a špatné velení. Celá země je z politického i vojenského hlediska „v nepořádku“, dodal Burns podle agentury Bloomberg.

„Bude to ještě velká dřina. Jako zpravodajská služba ale uděláme vše, co je v našich silách, abychom Ukrajincům poskytli takovou informační podporu, která jim pomůže dosáhnout pokroku,“ uvedl šéf CIA.

Dánsko vyřadí své F-16 o dva roky dříve, aby je mohlo darovat Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám