Hlavní obsah

Turecko je klíčem k řešení migrační krize, velebil jej Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko může významně pomoci Evropě s mnoha problémy, takový je dojem z účasti prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na pražském evropském summitu. Podle premiéra Petra Fialy, který společně s předsedkyní evropské komise Ursulou von der Leyenovou ve čtvrtek s Erdoganem jednal, je tato země klíčem k řešení migrační krize, ale také může zajistit exportní cesty pro ukrajinské suroviny. Turecko navíc stojí o prohloubení spolupráce s EU.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český premiér Petr Fiala a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Pražském hradě

Článek

„My jsme s Ursulou von der Leyenovou mluvili s panem prezidentem Erdoganem o řadě otázek, včetně otázky migrace. Turecko představuje do jisté míry klíč k řešení současných migračních problémů,“ řekl po skončení prvního dne summitu premiér Fiala.

„Turecko by nejen zadržovalo migranty, protože víme, že je to země, která už jich přijala obrovské množství, ale také má do jisté míry i možnosti pomoci uklidňovat situaci v zemích, odkud migrace přichází. To si myslím, že je také důležitá forma spolupráce,“ dodal.

Dali jsme dohromady země, které se běžně nesetkávají, chválil Fiala summit

Domácí

Ve čtvrtek se na Pražském hradě uskutečnilo historicky první jednání tzv. Evropského politického společenství, kde se v neformálním duchu setkali zástupci unijních zemí se přizvanými státníky z mimounijních zemí.

Jedním z nich byl právě prezident Turecka, dorazili ale také čelní představitelé Arménie, Ázerbájdžánu či britská premiérka Liz Trussová, jejíž země z EU před časem vystoupila.

Erdogan podle Fialy projevil na setkání s ním a Von der Leyenovou zájem o pokračování a prohloubení spolupráce s EU.

Zatímco v minulosti Erdogan hrozil evropským zemím, že pokud nedostane jeho země finance, tak pustí zadržované uprchlíky do Evropy, tak nyní si prý žádné podmínky nekladl a o peníze nežádal.

Sešli jsme se v kritický moment, hodnotí Fiala summit v Praze

Domácí

„Otázky migrace jsou ale velmi komplexní, a právě takováto setkání je pomáhají řešit. Turecko sehrává také důležitou roli v otevření zásobovacích cest pro zemědělské produkty z Ukrajiny,“ uvedl český premiér.

„A to je třeba důležité proto, abychom se nedočkali problémů s nedostatkem potravin v některých zemích severní Afriky, což je důležité, aby nebyla vyvolána nová migrační vlna z této části světa,“ dodal Fiala.

Vyzdvihl také přínos Turecka v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, které jsou od února po vpádu ruských vojsk ve válce. „Turecko napomohlo k osvobození některých válečných zajatců,“ připomněl český premiér.

Erdogan v Praze: Jakýkoli mír je lepší než válka

Zahraniční

Záznam: Summit evropských lídrů na Pražském hraděVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám