Hlavní obsah

Erdogan v Praze: Jakýkoli mír je lepší než válka

Praha

Turecko je partner, kterému mohou všechny země důvěřovat, uvedl na tiskové konferenci po neformálním pražském summitu Evropského politického společenství turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jakýkoli mír je podle něj lepší než válka.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tiskové konferenci v Praze

Článek

„Turecko je partner, kterému mohou všechny země důvěřovat. Především pak Rusko a Ukrajina. Stále věříme, že současný konflikt musí být ukončen. Jakýkoli mír je lepší než válka,“ řekl Erdogan s tím, že evropští partneři ocenili úspěchy, kterých Turecko od začátku války v diplomacii dosáhlo – například vyjednávání o vývozu ukrajinského obilí.

„Od prvního dne války jsme investovali hodně sil, abychom co nejvíce zabránili prolití krve a ztrátám života. Férový mír nikdy nebude mít poražené,“ dodal.

Průlomová jednání úhlavních nepřátel. V Praze se setkaly špičky Arménie a Ázerbájdžánu

Zahraniční

Erdogan krátce před tiskovou konferencí hovořil přibližně hodinu s českým premiérem Petrem Fialou a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Probírali vztahy EU s Tureckem, Ukrajinu, Rusko, sankce či těžbu plynu v Černém moři.

Turecký prezident na tiskové konferenci zdůraznil, že jeho země je především v otázkách bezpečnosti a dodávkách energií do Evropy nenahraditelná.

Dodal, že Evropská unie by se měla zaměřit na větší přístupnost mezi Unií a Tureckem. Některé země ale podle něj hází Turecku klacky pod nohy, a ačkoli nejmenoval, bylo zřejmé, že má na mysli Řecko.

Napjaté vztahy s Řeckem

Právě mezi Řeckem a Tureckem totiž panuje poslední týdny napětí kvůli Egejskému moři. Řecko tvrdí, že protistrana vyvolává napětí a činí nepřijatelné výroky zpochybňující svrchovanost Řecka v Egejském moři.

Podle Turecka naopak Atény okupují demilitarizované ostrovy v Egejském moři.

FOTO: Do Prahy se sjely hlavy států, policie uzavřela terminál letiště a okolí Pražského hradu

Domácí

Erdogan dokonce prozradil, že při jeho závěrečné čtvrteční řeči na neformálním summitu se „jeden nejmenovaný člověk zvedl a musel opustit místnost, protože jsem mluvil příliš drsně“. Na mysli měl řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise.

Arménie a Ázerbájdžán musí dospět

Vrátil se také k zářijovému výroku, kdy řekl, že si Řecko musí promyslet, jaké vztahy s Tureckem chce. „Jak říkám, jedné noci můžeme přijít,“ naznačil tehdy možný vojenský útok.

„Nemluvil jsem jen o Řecku, ale o všech zemích, co nás budou chtít ohrozit. Oni (Řekové) dobře chápou, co jsem měl na mysli. Nechceme eskalaci s nikým, ale bojujeme za turecké zájmy,“ uvedl na konferenci v Praze.

Turecký prezident také ztratil slovo ohledně situace mezi Arménií a Ázerbájdžánem. V Praze totiž jednal Erdogan s představiteli obou zemí.

Borrell: Evropa si v Praze narýsuje novou bezpečnostní politiku. Bez Ruska

Evropa

„A mluvíme spolu neustále. Věřím, že v našem regionu dosáhneme normalizace vztahů. Jen očekáváme, že obě strany dospějí. Až bude podepsán mír, nebude na naší straně žádný problém a otevřeme hranice,“ řekl Erdogan.

Arménie s Ázerbájdžánem jsou dlouhodobě znepřátelené země, mezi kterými v září vypukly ostré boje, jež si vyžádaly stovky životů na obou stranách.

Dřívější pokusy o normalizaci vztahů selhaly, protože Turecko podporovalo Ázerbájdžán.

Po roce 2020, kdy Arménie prohrála s Ázerbájdžánem konflikt a přišla o okresy kolem Náhorního Karabachu, se ale diplomatické vztahy mezi Tureckem a Arménií začaly zlepšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám