Hlavní obsah

Drony útočí nad ránem, lidé jsou v pasti. Novinky s kamerou v rumunské vesnici duchů u hranic s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plauru

Strach, bezmoc, ale i odhodlání zůstat. Těmito slovy by se dala vyjádřit situace obyvatel rumunské vesnice Plauru, která se nachází jen několik set metrů od ukrajinského přístavního města Izmajil. To je totiž několikrát měsíčně terčem ruských dronových útoků, jejichž výbuchy tahají z postelí i rumunské občany a způsobují jim bezesné noci.

Záběry z rumunské vesnice Plauru, kterou mnozí přirovnávají k vesnici duchů.Video: Jakub Haljuk, Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Navzdory nebezpečí z ruských útoků se místní obyvatelé snaží pokračovat ve svém běžném životě. Jedním z nich je i 71letý farmář Gheorghe, kterého reportér Novinek zastihl na polní cestě směrem k řece Dunaj, kam muž vedl svého koně a krávu.

Ve dne se toho sice pro něj mnoho nemění, když z domova vyvede svá zemědělská zvířata a zamíří k Dunaji, kde se napasou, napijí z řeky a on si zařídí své každodenní záležitosti.

Zlom ale nastává v noci, kdy doma postupně zavládne strach, protože právě velmi brzy ráno dochází k ruským dronovým útokům na Izmajil.

Foto: Vojtěch Bauer, Novinky

Farmář Gheorgh, který vede koně k řece Dunaj.

Ačkoliv terčem útoků je ukrajinské přístavní město, výbuchy bezprostředně ovlivňují i životy obyvatel této rumunské vesnice, která má jen necelých sedmdesát obyvatel.

Kromě zmíněného farmáře potkal reportér také 25letého Vlada, který i přes hrozbu bombardování do Plauru často jezdí na návštěvy za příbuznými. Jedním z nich je jeho 15letý bratranec Alex, kterého Novinky zastihly, když se zrovna chystal v pantoflích a tričku na projížďku na kole s kamarádem.

Na rumunské území mohly znovu dopadnout trosky ruského dronu

Zahraniční

Lidé před výbuchy ujíždějí na noc pryč

Podle jejich svědectví Rusové ostřelují Izmajil zhruba jednou až dvakrát týdně. „K útokům dochází už pár měsíců,“ řekl Novinkám mladík Alex.

„Když slyšíme výbuchy příliš blízko, utíkáme v noci z domu a spíme v autě,“ vylíčil smutnou realitu jeho rodiny s tím, že nejsou sami, kdo má hrůzu z dronů. Řadu dalších obyvatel strach rovněž vyhání často pryč z vesnice.

Místní i přesto nepřemýšlí o tom, že by z vesnice natrvalo utekli a přestěhovali se jinam. „Lidé nechtějí odcházet. Je to náš domov. Náš dům. Nemůžeme odejít,“ vysvětlil Alex.

Vesnice duchů

Kromě farmáře, jeho zvířat a Vlada s rodinou reportér Novinek potkal z živých bytostí už jen několik toulavých psů a nakonec zhruba osmdesátiletou ženu, která seděla na lavičce před svým domem.  

Pouhých pár desítek metrů od tohoto domu se nachází první ze dvou protiraketových krytů, které rumunská armáda vybudovala na ochranu obyvatel vesnice Plauru.

Foto: Vojtěch Bauer, Novinky

Protiraketový kryt ve vesnici Plauru

Ten druhý se nachází asi padesát metrů od prarodičů Alexe, kteří bydlí v oranžovém dvoupatrovém domě zhruba sto metrů od řeky Dunaj. „Oni už jsou moc staří, nestihli by utéct, kdyby to tady vybuchlo,“ řekl sklesle Alex.

Oba protiraketové kryty, které se nachází asi kilometr od sebe, jsou postaveny z betonu a jsou deset metrů dlouhé, dva metry vysoké a metr a půl široké. Na jejich stavbě se podílelo asi padesát rumunských vojáků a byla dokončena zhruba v polovině září.

Ruské drony

Za poslední měsíc dopadly do Plauru trosky nejméně tří ruských dronů . „Tady v těch lesích, jen kousek od Dunaje,“ ukázal prstem rumunský policista k řece, od které stál asi padesát metrů.

Zmíněné lesy se přitom nacházejí jen několik set metrů od domů obývaných místními.

Podle mladíka Alexe další trosky z ruského dronu spadly kousek od vesnice. „Nevím to úplně přesně. Tady od nás to jsou asi čtyři kilometry. Jedny (trosky) našli hluboko v lese u břehu Dunaje,“ zmínil, zatímco vedl své kolo.

Útoky na přístavy

Ruských útoků na Izmajil v posledních dvou měsících výrazně přibylo. Důvodem byl fakt, že se Moskva v polovině července rozhodla odmítnout prodloužení dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů.

Okupanti se však útoky již několik měsíců v řadě zaměřují i na vzdušnou čarou zhruba 40 kilometrů vzdálené přístavní město Reni.

Trosky ruských dronů dopadají jen stovky metrů od obyvatel rumunské vesnice, hlásí reportér Novinek

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám