Hlavní obsah

Trosky ruských dronů dopadají jen stovky metrů od obyvatel rumunské vesnice, hlásí reportér Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské útoky na ukrajinské území neovlivňují jen Ukrajince, ale například i obyvatele rumunské vesnice Plauru. Ti totiž slyší každý výbuch v ukrajinském přístavním městě Izmajil, které leží jen 300 metrů od této rumunské vesnice a na které okupanti několikrát měsíčně útočí drony. Strach obyvatel se navíc vystupňoval v září, během něhož do okolí Plauru, tedy na území NATO, dopadly trosky nejméně tří ruských dronů. A právě na jedno z těchto míst se vydal zpravodajský tým Novinek, jenž se také podíval do útrob protiraketových krytů, které na ochranu lidí postavila rumunská armáda.

Reportáž z rumunské vesnice Plauru, kam dopadají trosky ruských dronů.Video: Jakub Haljuk, Vojtěch Bauer, Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Tady v těch lesích, jen kousek od Dunaje,“ ukázal Novinkám ve vesnici Plauru přibližné místo dopadu trosek jednoho z ruských dronů rumunský policista, který stál asi padesát metrů od břehu druhé nejdelší evropské řeky.

Místo, na které policista ukázal, se nachází jen pár stovek metrů od několika domů, ve kterých se místní obyvatelé denně bojí o své životy. „Když je ten útok intenzivní, když je blízko, jedeme autem s celou rodinou do vedlejší vesnice,“ řekl Novinkám asi patnáctiletý Alex, který bydlí v jednom z domů v bezprostřední blízkosti ukrajinského Izmajilu.

Alex dále uvedl, že další z trosek dronů dopadly jen kousek od vesnice. „Nevím to úplně přesně. Tady od nás to jsou asi čtyři kilometry. Jedny (trosky) našli hluboko v lese,“ řekl.

„Už mnohokrát jsme museli utéct,“ uvedl smutně mladík. „Maminka se moc bojí, tatínek už tolik ne. Asi si zvykl,“ dodal s tím, že on se obvykle ničeho nebojí, ale když Rusové útočí na Izmajil, tak ho to vzbudí a vystraší.

Foto: Jakub Haljuk, Novinky

Dům Alexe, ve kterém ve vesnici Plauru bydlí se svojí rodinou.

Stavba krytů

Kvůli nebezpečí hrozícímu místním obyvatelům postavila rumunská armáda v Plauru dva protiraketové kryty, do kterých se v případě potřeby mohou lidé schovat. Oba se přitom podle zjištění Novinek nachází asi kilometr od sebe tak, aby se do nich lidé z obou konců vesnice mohli odebrat v řádu jednotek minut.

Jeden z nich leží asi 400 metrů od Alexova domu. „Rumunská armáda nám o nich nic neřekla. Prostě přijela a postavila to,“ uvedl Alex. „Ještě jsme je nemuseli použít,“ dodal.

Foto: Vojtěch Bauer, Novinky

Vnitřek protiraketového krytu, který se nachází asi 400 metrů od Alexova domu ve vesnici Plauru.

Kousek od Alexe a ještě blíž krytu bydlí i jeho prarodiče. „Oni už jsou moc staří, nestihli by utéct, kdyby to tady vybuchlo,“ řekl smutně a ukázal na oranžový dvoupatrový dům, kde žije jeho babička s dědečkem.

Oba protiraketové kryty jsou postaveny z betonu a jsou deset metrů dlouhé, dva metry vysoké a metr a půl široké. Na jejich stavbě se podílelo asi padesát rumunských vojáků a byla dokončena zhruba v polovině září.

Rumunskou vesnici obchází strach. Když Rusové bombardují, utíkají lidé do vedlejší obce

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám