Hlavní obsah

Na rumunské území mohly znovu dopadnout trosky ruského dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rumunské území při hranici s Ukrajinou možná opět dopadly úlomky ruského dronu. Vojáci a pracovníci úřadu civilní ochrany prověřují příslušné oznámení jednoho občana z města Galati, oznámilo v sobotu rumunské ministerstvo obrany.

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Pohled na ukrajinský přístav Izmajil z rumunské strany Dunaje

Článek

V noci na sobotu vydaly úřady v Galati a dalším městě Tulcea poblíž ukrajinské hranice varování před možnými dopady trosek bezpilotních letadel. Předtím radary rumunských ozbrojených sil zaznamenaly roje dronů mířících na Ukrajinu poblíž rumunských hranic, přičemž jeden stroj se pohyboval směrem ke Galati.

„Radarový systém rumunské armády identifikoval možné narušení národního vzdušného prostoru, přičemž signál byl detekován na trase do města Galati,“ potvrdilo podle agentury Reuters ministerstvo obrany, které do oblasti vyslalo pátrací skupiny.

Do sobotního dopoledne však nebyly ve městě a jeho okolí žádné fragmenty objeveny, hledání ale pokračuje, dodalo ministerstvo obrany.

Drony útočí nad ránem, lidé jsou v pasti. Novinky s kamerou v rumunské vesnici duchů u hranic s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

V minulých týdnech zaznamenalo Rumunsko dopady úlomků ruských dronů na třech místech poblíž hranic s Ukrajinou. Ve dvou případech šlo o vesnici Plauru, která leží asi 500 metrů od ukrajinského dunajského přístavu Izmajil.

Ten je terčem opakovaných vzdušných útoků ze strany ruských sil, které se tak snaží znemožnit vývoz ukrajinského obilí přes přístavy na Dunaji. Rusko v červenci neprodloužilo dohodu, která navzdory válce umožňovala vývoz ukrajinských zemědělských produktů z černomořských přístavů.

Severoatlantická aliance (NATO), jejímž je Rumunsko členem, i bukurešťská vláda připouštějí, že nemají důkazy o tom, že by ruské údery poblíž hranice byly úmyslnými útoky na Rumunsko.

Ukrajinská Vinnycja hlásí exploze

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám