Hlavní obsah

„Drahoušku, co je na těch obrazovkách?“ Bývalý důstojník v USA posílal tajné informace domnělé Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužů, kteří nalétnou podvodníkům vydávajícím se za ženy z Ukrajiny, je bohužel hodně. Velký problém nastane ve chvíli, kdy je oním seniorem penzionovaný podplukovník amerického letectva s přístupem k citlivým materiálům. Ze sdílení tajných dokumentů Pentagonu na zahraniční online seznamce v USA viní třiašedesátiletého Davida Franklina Slatera, který byl zatčen v sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Offuttova letecká základna v americkém státě Nebraska, kde obviněný Slater pracoval

Článek

Slater po odchodu z armády v roce 2020 pracoval jako civilní zaměstnanec Strategického velitelství Spojených států (USSTRATCOM) dohlížející na jaderné zbraně, a měl tak stále bezpečnostní prověrku. Podle vyšetřovatelů na seznamce v počáteční fázi ruské invaze komunikoval s osobou, která se vydávala za ženu žijící na Ukrajině a která z něj opakovaně loudila tajné materiály Pentagonu o válce, informovala stanice CBS News.

„Drahoušku, co je na těch obrazovkách ve speciální místnosti? Je to velmi zajímavé,“ napsala tato osoba podle vyšetřovatelů Slaterovi v března 2022. „Milovaný Dave, mají NATO a Biden nějaký tajný plán, jak nám pomoci?“ zajímalo ji v další zprávě.

„Dave, je skvělé, že jako první získáváš informace o (jméno země vyšetřovateli vynecháno - pozn. red.). Doufám, že mi to hned řekneš? Jsi můj tajný agent. S láskou,“ napsala penzionovanému americkému důstojníkovi tato osoba při jiné příležitosti.

Modelka z Ukrajiny touží po setkání. Podvody na seznamkách vyjdou oběť i na miliony

Krimi

„Můj milý Dave, děkuji za cenné informace, je skvělé, že dva představitelé USA jedou do Kyjeva,“ stálo zase ve zprávě ze 14. dubna 2022.

Podle vyšetřovatelů v reakci na tyto zprávy Slater, který se zúčastnil tajných brífinků o situaci na Ukrajině, požadované informace osobě skutečně poskytoval. Zveřejnění těchto informací mohlo podle obžaloby způsobit „vážné škody národní bezpečnosti“ USA.

Očekává se, že Slater stane poprvé před soudem ve státě Nebraska v úterý. Podle amerického ministerstva spravedlnosti mu může hrozit až 10 let vězení a pokuta až 250 tisíc dolarů (více než 5,8 milionu Kč) za každé předání tajných dokumentů, podotkl magazín Newsweek. Ten dodal, že muž podle vyšetřovatelů tajné materiály předával zhruba od února 2022 do dubna téhož roku.

Americký voják zřejmě zveřejňoval tajné informace déle, než se tušilo

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám