Hlavní obsah

Modelka z Ukrajiny touží po setkání. Podvody na seznamkách vyjdou oběť i na miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci přicházejí se stále důmyslnějšími způsoby, jak okrást lidi toužící po seznámení. Česko je přitom podle údajů antivirové společnosti GEN šestou nejohroženější zemí na světě, pokud jde o tento typ podvodů. Výjimkou podle policie nejsou případy, kdy oběť pošle zloději pod tíhou falešných historek miliony korun, leckdy navíc vypůjčených.

Foto: Envato

Falešným nápadníkům leckdy oběti pošlou i miliony

Článek

Vedle osvědčených scénářů typu „voják na misi“ se objevují i ty nové, například ukrajinská fotomodelka prchající z válkou zmítané země a toužící po setkání. K tomu samozřejmě obvykle už nedojde.

Předloni policie zaznamenala přes 7700 nezákonných triků v kyberprostoru, loni už jich bylo 8500. „Co se týče seznamovacích podvodů, budou jich stovky. Oběti se navíc na policii často ani neobrátí,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Scénář bývá podobný. „Žena na běžné seznamce narazí na cizince, ten se jí začíná dvořit a postupně si získává její důvěru. Poté požádá o peníze, aby mohl přijet do Česka, nebo potřebuje pomoc přímo na místě, třeba staví nemocnici v Africe,“ popsala policejní mluvčí pražského krajského ředitelství Eva Kropáčová.

Seniorka naplnila svými úsporami dva bitcoinmaty, přišla o téměř 800 tisíc korun

Krimi

Tento nápadník se nejčastěji vydává za vojáka nebo lékaře v cizině, někdy i za pracovníka na ropném vrtu.

„Často si píše s několika ženami najednou i několik měsíců a získává si důvěru. Výjimkou nejsou případy, kdy oběť pošle podvodníkovi několik milionů korun, které si třeba i vypůjčí. Přitom od zloděje za celou dobu dostane kromě zpráv jen jedinou fotku,“ popsala Kropáčová.

Často jsou v poslední době takto oslovováni i muži, například modelkou prchající z Ukrajiny.

Objasněnost takových případů je nízká, platí přitom jednoduchá pravidla: neposílat peníze někomu, koho jsme nikdy neviděli, a říct si co nejdříve alespoň o videohovor. Pokud jej druhá strana odmítá, je čas zpozornět.

Fotkám nelze věřit

Podle Alexeje Savčina, odborníka ze společnosti GEN, dnes rozhodně nelze věřit jen profilové fotce.

Například internetová stránka thispersondoesnotexist.com dokáže pomocí umělé inteligence komukoliv za vteřinu vytvořit obrázek člověka, který vypadá naprosto věrohodně.

Mladík pod různými jmény podváděl na internetu, kde nabízel zboží. Dopadla ho policie

Krimi

Ve zmíněném průzkumu firma GEN měřila, jak často jsou seznamkovým podvodům vystaveni jejich uživatelé. Nejohroženější jsou Slováci, Němci a Maďaři, v těchto zemích se s podvodníkem potká zhruba každý dvacátý člověk.

Češi skončili v žebříčku na šestém místě. Zločinci jednak vytvářejí falešné inzeráty na známých seznamkách, mohou ovšem i sami vyrobit vlastní podvodnou seznamku.

„Jeden provozovatel měl například sedmdesát typů podvodných seznamovacích stránek. První cílila na randění po sedmdesátce, další na motorkáře, jiná na milovníky přírody. Na sociálních sítích si vždy zadal reklamu, která cílila přesně na nezadané lidi s těmito zájmy,“ popsal Savčin.

Oběť se na takovou seznamku registrovala a zaplatila vstupní poplatek, jen aby zjistila, že na stránkách ve skutečnosti žádné osoby na seznámení nečekají. Podle Savčina i pro seznamování platí obecné pravidlo: Pokud něco vypadá příliš dobře, nejspíš to není pravda.

Muž z Budějovic prodával dřevěného draka, přišel o skoro dvě stě tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám