Hlavní obsah

DOKUMENT: Čtvrteční večerní projev Volodymyra Zelenského k Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek večer opět vystoupil s projevem k národu. Mluvil o ruské propagandě a nařčení z toho, že Ukrajina vyrábí chemické zbraně. Zároveň vyjádřil touhu, aby byla země na jednání ve Versailles přijata do Evropské unie.

Večerní projev Volodymyra Zelenskyjho 10.3.2022Video: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

Ukrajinci! Ukrajinky!

Jedním z hlavních úkolů je pro nás v pátek organizace humanitárních koridorů ze Sum, Trostjaněcu, Krasnopillje, Irpině, Buchy, Gostomelu a Izjumu.

V pátek už bylo deportováno téměř 40 tisíc našich lidí. Konečně jsou v bezpečí lidé v Poltavě, Kyjevě, Čerkasích, Záporoží, Dnipru a Lvově. Podařilo se nám také dodat jim humanitární zboží; stovky tun potravin a léků.

Děláme vše pro záchranu našich lidí ve městech, která chce nepřítel zničit. Díky humanitárním koridorům v předchozích dvou dnech jsme již evakuovali asi sto tisíc lidí.

Ale...

Mariupol a Volnovacha zůstávají zcela zablokované. Přestože jsme udělali vše pro to, aby humanitární koridor fungoval, ruské jednotky palbu neukončily.

Navzdory tomu jsem se rozhodl, že do Mariupolu stejně pošlu konvoj kamionů. S jídlem, vodou, léky. Jsem vděčný všem řidičům – statečným lidem, kteří byli připraveni toto poslání splnit.

Okupanti zahájili tankový útok přesně tam, kde měl koridor života pro Mariupol být. Dělají to vědomě. Mají jasný rozkaz držet lidi v Mariupolu jako rukojmí, vysmívat se jim a neustále město bombardovat.

V pátek zničili budovu hlavního oddělení Státní pohotovostní služby v Doněcké oblasti. Hned vedle této budovy bylo místo, kde se měli shromažďovat obyvatelé Mariupolu k evakuaci.

Tohle je naprostý terorismus od zkušených teroristů. Musíme si to přiznat, všichni máme co do činění s teroristickým státem.

Ale my to musíme zvládnout i tentokrát. Budeme se snažit Mariupolu přinést pomoc, kterou naši lidé tak zoufale potřebují.

Okupanti ale dělají vše pro to, aby lidem v obležených městech ztížili situaci. Blokují komunikaci, a Ukrajinci tak nemají informace.

Mariupolu vzkazujeme: bojujeme a bojovat nepřestaneme.

Pokud máte proto možnost mluvit s obyvateli Mariupolu, napište jim, prosím šiřte pravdu. Připomeňte jim, že Ukrajina je s nimi z celého srdce. A dělá vše pro to, aby mučení města zastavila.

Ruští propagandisté totiž znatelně posílili. A velmi se snažili. Pravděpodobně proto, aby zakryli zločiny své armády na Ukrajině proti desítkám našich měst. Zakrývají je novými obviněními. Staronovými fake news.

Obviňují nás, že prý vyvíjíme biologické zbraně. Údajně připravujeme chemický útok. To mě velmi znepokojuje, protože jsme se už nejednou přesvědčili, že chcete-li něco vědět o plánech Ruska, podívejte se, z čeho Rusko obviňuje ostatní.

Ruská armáda, ruské speciální služby toho jsou schopny. Znovu a znovu to budou dělat. Pokud nebudou zastaveny. Sebrali Moldavsku Podněstří, Gruzii vzali Abcházii, Ukrajině Donbas a Krym.

A obviňují nás, že se stali oběťmi Ukrajiny. Sami k nám přitom přijíždějí v tancích a s raketami a zabíjejí naše lidi.

A přitom se stydí ukázat své důstojníky, skrývají své generály. Před vlastním lidem navíc tají, že do této války posílají brance.

A můžeme za to my. Jsme obviněni z útoků na údajně mírumilovné Rusko.

Ale my se ptáme: Připravují Rusové chemické útoky? Rozhodli se „odchemizovat“ Ukrajinu? Jak? Amoniakem? Fosforem? Co dalšího si pro nás připravili? Kam zasáhnou chemickými zbraněmi?

Na porodnici v Mariupolu? Na kostel v Charkově? Na dětskou onkologickou nemocnici? Nebo na laboratoře ze sovětských časů, které slouží běžné vědě?

Jsme především lidé. Jsem prezident našeho lidu. A otec dvou dětí. A všem vám říkám, že v mé zemi nikdo nevyvíjí žádné chemické ani jiné zbraně hromadného ničení. A celý svět to ví. Vy to víte.

A pokud proti nám budete útočit chemickými zbraněmi, dostane se vám nejtvrdší odpovědi.

Ukrajinci! Obránci naší země!

Podepsal jsem několik důležitých dekretů. Udělil jsem titul Hrdina Ukrajiny třinácti našim vojákům.

Podplukovník Andrij Mykolajovyč Litun. Zemřel při obraně našich vojenských jednotek a hrdinně bránil zemi před nepřátelskou ofenzivou.

Kapitán Alexander Bogdanovič Korpan. Zachránil naše vojáky a civilní domy, zemřel v sestřeleném letadlu.

Poručík Jurij Ihorovyč Blocha. Zemřel v oblasti Nikolajev, když hrdinně chránil vojáky a zachránil jim životy.

Seržant Andrij Ivaško. Při raketové palbě osobně poskytoval informace o nepříteli za cenu vlastního života.

Seržant Jevhen Vladimirovič Volkov. Za odvahu a hrdinství při evakuaci raněných v Doněcké oblasti, zemřel při pomoci našim vojákům.

Generálmajor Viktor Dmytrovyč Nikoljuk. Vedl obranu severovýchodním směrem, díky čemuž se mu podařilo zabránit dobytí Černihyva.

Plukovník Leonid Aleksejevič Hoda. Během války bylo pod jeho velením zničeno více než 50 nepřátelských vozidel.

Podplukovník Vjačeslav Anatolijovyč Ponomarenko. Díky jeho činům bylo ve městě Hostomel zničeno značné množství techniky nepřátel.

Podplukovník Alexander Aleksejevič Jakovenko. Své jednotky stáhl před nepřátelskou dělostřeleckou palbou, díky čemuž udržel na živu vojáky a pokračoval v úspěšné obraně Doněcké oblasti.

Major Jevhen Petrovič Boda. Za hrdinskou obranu Mariupolu a držení pozic při neustálých nepřátelských útocích.

Kapitán Vasyl Vasyliovyč Boječko. Za mimořádně úspěšnou likvidaci nepřátelské techniky a živé síly.

Seržant Oleg Romanovič Moroz. Díky jeho hrdinským činům se podařilo zastavit nepřátelskou ofenzivu v Luhanské oblasti.

Námořní důstojník Valerij Michajlovič Samofalov. V jedné bitvě této války sestřelil tři nepřátelské vrtulníky najednou.

Podepsal jsem také dekret o udělení řádů za osobní odvahu 39 příslušníkům národní gardy, 31 policistům (devět posmrtně), 14 pohraničníkům (čtyři posmrtně) a 23 zaměstnancům Státní pohotovosti.

V pátek byla hodnost brigádního generála udělena čtyřem mužům:

Oleg Alexandrovič Něčajev. Za úspěšnou obranu Kyjevské oblasti.

Vladislav Václavovič Liščynskyj. Za mimořádně úspěšné akce proti nepříteli v Chersonské oblasti.

Vladimir Vladimirovič Hucol. Za úspěšné zničení nepřátelských výsadkových jednotek ve Vasilkově.

Hryhorij Petrovič Demjančik. Za úspěšnou organizaci výcviku personálu našich vojenských jednotek.

A nakonec.

Diskuse o budoucnosti Ukrajiny v EU pokračují v těchto dnech v Evropě.

Věřím, že naši lidé, náš stát a naše armáda už udělali vše pro to, abychom se tam dostali. Mezi rovnými.

Toto je závěrečná zkouška pro Evropu.

Mezi vůdci států jsou ti, kteří nás podporují. A jsou i tací, kteří podporují jen sami sebe.

Ale vidíme, jak se k nám chovají národy všech evropských zemí. A to je hlavní.

Vím jistě, že pokud by lidé měli rozhodovat o našem členství v EU, určitě by tak udělali.

Dnes, když vidím podporu národů jednotlivých zemí na náměstích evropských metropolí, vím, že ukrajinský lid již je v Evropské unii.

Snad to pochopí co nejrychleji i politici.

Sláva národům Evropy!

Sláva Ukrajině!

Sláva naší armádě!

Reklama

Výběr článků

Načítám