Hlavní obsah

Rusové nás už nemají čím překvapit, do léta bude hotovo, předpovídá šéf ukrajinských špionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Byl to on, koho Moskva označila za hlavního strůjce útoků na Kerčský most, navzdory tomu, že se Ukrajina k tomuto činu nehlásí. Teď šéf ukrajinských špionů generálmajor Kyrylo Budanov v rozhovoru pro ukrajinský server Obozrevatel tvrdí, že do léta 2023 už bude po válce a ukrajinské hranice budou vypadat jako v roce 1991, kdy stát vyhlásil nezávislost.

Foto: Profimedia.cz

Generálmajor Kyrylo Budanov

Článek

Budanov říká, že informace k němu proudí přímo od lidí z Kremlu. Před několika málo dny uvedl, že ruské jednotky už nemají Ukrajince čím překvapit. V rozhovoru pro Obozrevatel sebevědomě tvrdí, že válka skončí nejpozději příští léto vítězstvím Ukrajiny a návratem k hranicím z roku 1991. Tedy včetně Donbasu i Krymského poloostrova.

„Do konce léta dosáhneme významných pokroků. Budou to důležitá vítězství, uvidíte. Doufám, že i v Chersonu,“ tvrdí šéf ukrajinské vojenské kontrarozvědky. „Do konce jara bude po všem,“ dodal.

Za stažením Rusů z Chersonu může být plán odpálit přehradu, obávají se analytici

Válka na Ukrajině

Vítězství Ukrajiny podle něj spustí politický proces, který změní situaci v Ruské federaci. Podle Budanova se od ní oddělí několik regionů. Mezi prvními budou tzv. kavkazské republiky. Moskva navíc bude muset Kyjevu uhradit válečné reparace.

Díky informacím, které se k němu dostávají, předpovídal Budanov ruskou invazi už v listopadu loňského roku. Realita mu o tři měsíce později dala za pravdu. Jedinou šancí, jak vrátit Ukrajině zpět ztracené území, je podle něj síla. Síla, kterou ukrajinské jednotky v posledních týdnech při svých protiútocích prokazují.

Největší boje podle Budanova momentálně probíhají u Bachmutu a Soledaru. Ve vítězství ale Ukrajinci věří u přístavního Chersonu. Že je pro ruské jednotky situace u města nelehká, přiznal v nedávném rozhovoru také nový vrchní velitel ruských invazních sil Sergej Surovikin.

Reklama

Výběr článků

Načítám