Hlavní obsah

De facto jsme členy NATO, tvrdí ukrajinský ministr Reznikov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Západní země změnily svůj „myšlenkový přístup“. Dříve se obávaly, že vojenskou pomoc Ukrajině bude Rusko vnímat jako eskalaci války. Díky změně přístupu se Ukrajina stala ve skutečnosti členem Severoatlantické aliance, uvedl v rozhovoru pro BBC ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

Vojenskou pomoc poskytuje Západ Ukrajině neustále. Reznikov v rozhovoru pro BBC vyjádřil jistotu nad tím, že se jeho země dočká také dlouho očekávaných zbraní včetně tanků či stíhaček.

„Obava z dalšího stupně eskalace je pro mě jakýmsi protokolem. Ukrajina jako země a její ozbrojené síly se staly členem NATO. De facto, nikoli de iure (podle zákona). Protože máme potřebné zbraně a umíme s nimi zacházet,“ řekl Reznikov.

Rusko své odůvodnění agrese vůči Ukrajině několikrát změnilo. Jedním z dlouhodobých důvodů ale zůstává, že Moskva vede existenciální válku proti západním zemím, které se Rusko snaží oslabit. Alespoň v očích prezidenta Vladimira Putina.

Reznikov odmítl, že by jeho slova o ukrajinském členství v NATO vyvolala kontroverze, ať už v Rusku, či u západních spojenců. Severoatlantická aliance podle něj podnikla kroky, aby nebyla považována za součást konfliktu.

„Proč by to mělo být kontroverzní? Je to pravda, holý fakt. Jsem si jistý, že v blízké budoucnosti se staneme členy NATO také de iure,“ dodal ukrajinský ministr obrany.

Moskva je odhodlaná přitvrdit, ukazuje rošáda ruských generálů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám