Hlavní obsah

Čína hraje na obě strany. Tváří se jako mírotvůrce, ale zvažuje dodávky zbraní Rusku, varují USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Spojené státy pozorují znepokojivé trendy v čínské podpoře ruské armády. Podle amerických představitelů obeznámených se situací existují známky toho, že Peking chce poskytnout Moskvě vojenskou pomoc ve formě zbraní. Čína chce ale navenek působit jako mírotvůrce. Podle svého diplomata Wanga I chystá mírový plán, který by ukončil válku na Ukrajině.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Prezidenti Činy a Ruska Si Ťin-pching (vpravo) a Vladimir Putin

Článek

Američtí představitelé CNN sice neprozradili, jakými zpravodajskými informacemi USA disponují. Byly jimi ale natolik znepokojeny, že se o ně podělily se svými partnery v Mnichově na bezpečnostní konferenci. „Jsou tady náznaky, že chce Peking poskytnout Rusku vojenskou pomoc, aniž by byl přistižen,“ cituje CNN svůj zdroj.

Ministr zahraničí Antony Blinken na okraj konference hovořil s čínským diplomatem Wangem I. Kromě čínských, a podle USA špionážních, balonů nad Amerikou spolu hovořili také o možné čínské vojenské pomoci Moskvě, od které Wanga I Blinken odrazoval.

Ministr otevřeně varoval před důsledky, pokud by Čína poskytovala Rusku materiální podporu ve formě zbraní či mu pomáhala s obcházením sankcí. „Obavy, které máme, vycházejí z našich informací o tom, že Čína zvažuje poskytnutí smrtící podpory (zbraní, munice či těžké techniky). Dali jsme jasně najevo, že by to v našich vztazích znamenalo vážný problém,“ doplnil Blinken.

O možné čínské podpoře Rusku hovořila už v sobotu také viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Jakékoli kroky Číny směřující k poskytnutí smrtící podpory Rusku by pouze odměnily agresi a podkopávaly řád založený na pravidlech, řekla.

Zatím je vidět pravý opak
Ursula von der Leyenová na dotaz, zda věří, že Čína nepodporuje Rusko

Administrativa prezidenta Joea Bidena minulý měsíc vyjádřila znepokojení nad tím, že čínské firmy podle USA prodaly Rusku nesmrtící vybavení (cokoli, co není výslovně určeno k zabíjení), jako neprůstřelné vesty či přilby. Čína se zatím zdržela prodávání zbraní, ačkoli o ně Rusko podle amerických zdrojů požádalo.

Čína se oficiálně snaží vystupovat jako zastánce míru. Wang I v Mnichově hovořil o tom, že Peking představí v blízké době mírový plán pro Ukrajinu a Rusko. „Válka nemůže pokračovat. Musíme se zamyslet nad tím, jaké můžeme vyvinout úsilí, abychom ji ukončili,“ uvedl během svého projevu.

Jeho slova ale nevzbudila příliš důvěry mezi spojenci. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na dotaz, zda věří, že Čína naslouchá vzkazu a nepodporuje Rusko, odpověděla: „Zatím je vidět pravý opak.“

Západ podle ní potřebuje více důkazů, aby Číně v této otázce věřil.

Stoltenberg varuje: Výhra Ruska by povzbudila Čínu k útoku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám