Hlavní obsah

Černobylští na Slovensku vítají uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ukrajinské rodiny přišly do obce Smolník v okresu Gelnica na východě Slovenska v roce 1995 z okolí jaderné elektrárny Černobyl, kde nepolevovala zvýšená radiace. „Přijelo k nám tehdy asi 130 lidí,“ říká starosta obce Radoslav Dlugoš.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Uprchlice z Mariupolu

Článek

Byla mezi nimi i Katarína Petreková s rodinou. Její rodiče kdysi žili v této slovenské obci a na Ukrajinu se přestěhovali v roce 1948.

„Mohli jsme přijet my, kteří jsme pocházeli z černobylské zóny a měli jsme na Slovensku kořeny. Do Smolníka tehdy přijelo dvanáct rodin. Jsme moc rádi, že nově příchozím teď můžeme říct: vítejte a buďte tu jako u svých,“ uvedla Katarína pro veřejnoprávní RTVS.

Dobyli jsme zpět 30 obcí, řekl Zelenskyj. Rusové nepostupují

Evropa

Starosta potvrzuje, že jim tehdy postavili byty a v obci vybudovali pravoslavný chrám. Teď do obce přichází uprchlíci před válkou na Ukrajině. „Do chrámu se chodíme modlit, aby válka konečně skončila,“ uvedl Valerij.

Nová Ukrajinčata ve štychu nebudou

Nyní v obci našlo útočiště 35 běženců z Ukrajiny. Některé ubytovali příbuzní a známí, jiným poskytla ubytování obec. „Dorazili z Charkova, Kyjeva a ze Lvova,“ dodal starosta, který ubytoval na obecním úřadě dvě Ukrajinky.

Košické základní školy navštěvuje asi 140 dětí z Ukrajiny. Město je rozdělilo do 19 základních škol. Postupně se začleňují do kolektivů. Pomáhají jim v tom učitelé i spolužáci. „Máme ve třídě čtyři Ukrajinčata. Jedno se jmenuje Mária a druhé Katka. Pomáháme jim se slovenštinou,“ říká žákyně třetí třídy Emmka.

FOTO: Provizorní přístřeší pro uprchlíky ve školní tělocvičně na pražském Chodově

Domácí

Podle pedagogů je důležité mluvit s ukrajinskými dětmi o běžných věcech, jaké mají plány, jaké si oblíbily předměty a neprobírat s nimi jen válku nebo hrůzy, které přežily. Děti uspořádaly pro nové spolužáky sbírku školních potřeb a každý den jim zabezpečují svačinu.

Chrám ve sklepě

Střední odborná škola polytechnická v Liptovském Mikuláši ubytovala 40 dětí a 60 dospělých Ukrajinců. „Přijeli jsme v noci v jedenáct a učitelky nám vypomohly s ubytováním,“ říká Volodymyr z Ukrajiny. V areálu chybí funkční kuchyň, ale pracovníci školy a dobrovolníci se postarat o stravu pro uprchlíky třikrát denně dokážou.

V Nitře pravoslavný kostel v improvizovaných prostorách ve sklepě dosud navštěvovalo jen pár lidí, avšak po přílivu Ukrajinců si zdejší bohoslužby nenechá ujít asi stovka věřících. Nový svatostánek už má základy, ale na výstavbu zatím scházejí peníze.

V krytu pod troskami divadla v Mariupolu zůstává 1300 lidí

Válka na Ukrajině

Ukrajinka Galina žije v Nitře už patnáct let a nyní k sobě přichýlila dvě rodiny. „Přivezli jsme je s kamarády přímo z hranice,“ potvrdila.

Jednasedmdesátiletému Volodymyrovi bylo velmi líto, že na Ukrajině musel nechat svůj dům, který vlastnoručně budoval. Neměl ale na výběr. „Musel jsem dostat vnuka a ženu do bezpečí,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám