Hlavní obsah

Černobyl je podle Ukrajinců bez proudu. Mohlo by to vést k úniku radiace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Černobylská jaderná elektrárna je bez elektrického proudu, což by mohlo vést k úniku radiace, protože bez elektřiny nelze zajistit chlazení spotřebovaného jaderného paliva. Oznámila to ve středu státní společnost Enerhoatom, která spravuje čtyři funkční ukrajinské jaderné elektrárny.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Černobyl

Článek

Elektrárnu obsadili nedlouho po zahájení invaze na Ukrajinu ruští vojáci.

Ukrajinská energetická společnost Ukrenerho uvedla, že práci na obnovení dodávek elektrické energie znemožňují pokračující boje. Situaci dál sleduje a slibuje, že o případných změnách situace bude informovat.

Nebezpečí nehrozí

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý večer sdělila, že možná ztratila spojení se systémy, které monitorují bezpečnostní situaci v této odstavené elektrárně.

Ve středu ale MAAE uvedla, že přerušení dodávek elektřiny do odstavené elektrárny v Černobylu nepředstavuje kritický bezpečnostní problém. Chlazení je zajištěno i tak.

Zásobení elektřinou je sice podle agentury zásadním bezpečnostním faktorem, ale v Černobylu je vyhořelé palivo uloženo v dostatečně velkých chladicích nádržích, které i bez elektřiny odvádějí dostatek tepla. "V tomto případě MAAE nevidí kritický dopad na bezpečnost," ujistila organizace.

Kontakt s Černobylem ztracen, hlásí MAAE

Válka na Ukrajině

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová dnes nad ránem na Twitteru k tomu uvedla, že přes ztrátu on-line přenosu dat a stále obtížnější zajištění komunikace s personálem v Černobylu a Záporožské jaderné elektrárně je stále dost údajů o radiační situaci na celém území Ukrajiny a v sousedních zemích a nic neukazuje na zhoršení.

Reklama

Výběr článků

Načítám