Hlavní obsah

Kontakt s Černobylem ztracen, hlásí MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřetržitý monitoring systémů Jaderné elektrárny Černobyl nekomunikuje s kontrolními mechanismy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE, anglicky IAEA). V elektrárně je uvězněno zhruba 200 pracovníků od doby, co ji obsadily ruské invazní síly na konci února.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Černobyl s novým, obloukovým krytem, nainstalovaným v roce 2016 přes původní sarkofág

Článek

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE, International Atomic Energy Agency) ústy šéfa Rafaela Grossiho uvedla, že „dálkový přenos dat z bezpečnostních zařízení monitorujících systémy nainstalované v Jaderné elektrárně Černobyl byl ztracen“.

Informovala o tom agentura AFP a web France24.

„Černobylská jaderná elektrárna nepřenáší data směrem k organizaci OSN,” napsala AFP. Agentura pro atomovou energii vyjádřila obavy o personál, který nyní v Černobylu pracuje pod dohledem ruských vojáků. Ukrajinské úřady jsou nyní schopny komunikovat s elektrárnou pouze pomocí e-mailu.

Rusové obsadili černobylskou elektrárnu

Zahraniční

Ruské invazní síly elektrárnu, která v dubnu 1986 vstoupila do dějin nejvážnější nehodou související s jadernou energetikou, obsadily 24. února letošního roku. Od té doby tu je uvězněno asi 200 technických pracovníků elektrárny. Elektrárna je dnes již nefunkční, ale vyžaduje neustálé hlídání, aby se předešlo další jaderné katastrofě.

MAAE žádala Rusy o umožnění rotace pracovníků, protože jejich odpočinek a pravidelné směny jsou pro zajištění bezpečnosti důležité. „Jsem velmi znepokojen obtížnou a stresující situací, v níž se personál černobylské jaderné elektrárny nachází, a potenciálním rizikem, které to znamená pro jadernou bezpečnost,“ cituje agentura AFP Grossiho.

Reklama

Související články

Rusko brzy přestane platit, soudí agentura Fitch

Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o dalších šest stupňů, protože v důsledku mezinárodních sankcí považuje...

Výběr článků

Načítám