Hlavní obsah

Plyn jako součást státních hmotných rezerv, zvažuje Jurečka

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) by podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohla mít v budoucnu na starost nejenom zásoby ropy, ale i plynu. Doplnil, že vláda se bude zabývat i státní pomocí v souvislosti se zvyšováním cen pohonných látek. V neděli to uvedl v diskusním pořadu na CNN Prima News.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 5.1.2022

Článek

„Myslím, že je určitě reálné to, aby například Správa státních hmotných rezerv mohla v budoucnu vstoupit do toho, že by část klíčových energetických surovin měla více ve své gesci z hlediska nákupu,“ uvedl Jurečka.

Pražská plynárenská zdraží od dubna plyn

Ekonomika

U ropy a ropných produktů stanovuje Evropská komise státní zásoby, které musejí být na minimálně 90 dní spotřeby. SSHR už dříve uvedla, že nouzové rezervy ČR tuto kvótu převyšují o zhruba čtyři dny.

„Je možné vést k debatě, jestli by takovýto princip neměl být kromě ropy taky u oblasti plynu,“ doplnil vicepremiér.

Vláda zváží zastropování cen i úpravy DPH

Jurečka to řekl v souvislosti s prudkým nárůstem cen energií a surovin. Vláda proto podle něj ve středu také projedná opatření proti zdražování energií a surovin. Ve hře je i zastropování cen či úpravy DPH a spotřebních daní.

Síkela má připravit vyhlášení tendru na další blok Dukovan

Domácí

Podle analytiků je situace zapříčiněna zdražováním ropy na světových trzích a oslabením koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám