Hlavní obsah

Bylo to hlavně o penězích, pojmenoval důvod Prigožinovy rebelie ruský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin se jen pár dní před vzpourou dozvěděl, že nedostane žádné peníze na financování své skupiny, pokud jeho bojovníci nepodepíšou podobně jako příslušníci ostatních ozbrojených skupin smlouvu s ruským ministerstvem obrany a nestanou se tak součástí armády.

Foto: Telegram/Tisková služba Prigožina

Velitel ruské vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin po odvolaném pochodu na Moskvu

Článek

Andrej Kartapolov, šéf výboru pro obranu dolní komory ruského parlamentu, v tom vidí jeden z hlavních důvodů rebelie.

Podle něj všechny ostatní ozbrojené skupiny účastnící se „speciální operace“, jak se v Rusku válce na Ukrajině povinně říká, začaly příslušné smlouvy podepisovat. „Podepisovali všichni, kromě pana Prigožina,“ řekl podle agentury TASS Kartapolov.

Putin dříve o financování Prigožinových wagnerovců mlžil, usvědčila jej BBC

Válka na Ukrajině

Šéf žoldnéřů byl proto „následně informován, že v takovém případě se wagnerovci speciální vojenské operace účastnit nebudou, a tudíž nedostanou žádné peníze“, uvedl podle listu Kommersant poslanec.

„To znamená, že nebudou žádné finanční prostředky, materiální prostředky. A ty byly pro pana Prigožina velmi důležité, ne-li nejdůležitější,“ řekl Kartapolov.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Kartapolov, šéf výboru pro obranu dolní komory ruského parlamentu

„Za prvé peníze, za druhé hloupé a přemrštěné ambice a za třetí nervy na pochodu,“ vyjmenoval poslanec příčiny, které podle něj vedly k Prigožinově rebelii. „To vše se smísilo a vyústilo v pokus o zradu a v oklamání jeho spolubojovníků,“ dodal.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina žoldnéře Wagnerovy skupiny plně financoval ruský stát, který jim za rok vyplatil na výplatách a prémiích 86 miliard rublů (21,7 miliardy korun). Další částky prý byly vynaloženy na jejich pojištění.

Německé tajné služby o revoltě v Rusku předem nevěděly. Scholz si chce promluvit se spojenci

Zahraniční

Ve zjevné narážce na šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina šéf Kremlu upřesnil, že majitel společnosti Konkord (Prigožinova cateringová firma) získal od státu kolem 80 miliard rublů (20 miliard korun) přes Vojentorg, firmu, která se zabývá státními vojenskými zakázkami všeho druhu.

Spory mezi ruským armádním velením a Jevgenijem Prigožinem vyvrcholily v sobotu. Bojovníci Wagnerovy skupiny nejprve obsadili Rostov na Donu a odtud se vydali směrem na Moskvu. Své tažení ale žoldnéři ještě ten den přerušili a stáhli se.

Foto: ČTK/AP

Prigožinovi žoldnéři nakládají tank na tahač v Rostově na Donu.

Prigožin se nyní podle všeho nachází v Bělorusku a o dalším osudu skupiny se spekuluje stejně jako o generálu Sergeji Surovikinovi, druhém muži ruské armády, který měl údajně o vzpouře vědět předem.

Kreml ve čtvrtek odmítl odpovědět na otázky ohledně něj, což jen posílilo spekulace, že Rusové generála zadrželi.

Prigožin chtěl zajmout Šojgua a Gerasimova. Až po vyzrazení plánu se vydal na pochod, píše americký list

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám