Hlavní obsah

Prigožin chtěl zajmout Šojgua a Gerasimova. Až po vyzrazení plánu se vydal na pochod, píše americký list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin měl v úmyslu zajmout ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, když o víkendu spustil svou vzpouru. Mělo se tak stát během plánované návštěvy obou činitelů v jižním Rusku na hranici s Ukrajinou.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Jevgenij Prigožin při odjezdu z Rostova nad Donem

Článek

S informací přišel americký list The Wall Street Journal, jenž se odvolává na nejmenované západní představitele. Šojgu a Gerasimov byli dlouhodobě terčem Prigožinovy ostré kritiky hlavně kvůli váznoucím dodávkám munice.

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) prý ale Prigožinův záměr odhalila dva dny předem. Velitel Ruské národní gardy Viktor Zolotov uvedl, že informace unikla z tábora žoldnéřů. Prigožin se údajně o vyzrazení záměru dozvěděl, byl proto nucen změnit plány a namísto toho zahájit pochod na Moskvu.

Kdo Prigožina zradil?

Podle západních představitelů Prigožin oznámil své úmysly někomu z nejvyššího vojenského vedení Ruské federace, včetně generála Sergeje Surovikina. Dosud ale nebylo možné zjistit zdroj, který tyto informace FSB vyzradil, zda to byl sám Surovikin, nebo někdo jiný.

Surovikin byl podle listu The Moscow Times ve středu zadržen ruskými úřady a předveden k výslechu kvůli spiknutí s cílem svrhnout ministra obrany Sergeje Šojgua. Zda je informace pravdivá, nelze ověřit, ruská oficiální místa ji dosud nepotvrdila.

Podle amerického deníku The New York Times Sergej Surovikin o víkendové vzpouře wagnerovců dopředu věděl.

Wagnerovci spustili svou vzpouru v pátek večer, když Prigožin obvinil ruskou armádu, že zahájila na jeho týlové tábory raketový útok. Žoldnéři nato převzali kontrolu nad vojenskými objekty v Rostově na Donu včetně letiště a v sobotu se vydali na Voroněž a Moskvu. Ještě před hlavním městem ale své tažení vzhledem ke zprostředkovatelskému úsilí běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ukončili výměnou za beztrestnost a možnost odchodu do Běloruska.

Prigožinovi možná zachrání krk Afrika

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám