Hlavní obsah

Brusel zvažuje, že dá Maďarsku se Slovenskem výjimku z embarga na ruskou ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Bratislava/Budapešť

Evropská komise možná ušetří Maďarsko a Slovensko embarga na nákup ruské ropy, které se připravuje. Důvodem je míra závislosti na ruské surovině, uvedla agentura Reuters s odkazem na dva unijní představitele.

Foto: Pool, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

V úterý by unijní exekutiva měla dokončit práci na dalším, v pořadí šestém balíčku sankcí EU proti Rusku, který bude zahrnovat zákaz nákupu ruské ropy.

Německo podle Baerbockové podporuje unijní embargo na dovoz ruské ropy

Zahraniční

Maďarsko, které je na ruské ropě silně závislé, opakovaně prohlašuje, že se k energetickým sankcím nepřipojí. Slovensko je dalším z členských států, který na ruskou ropu spoléhá.

Aby Komise předešla vetu, může oběma zemím nabídnout „výjimku nebo dlouhé přechodné období“, sdělil agentuře jeden ze zdrojů obeznámených s jednáním.

Nahradit ruskou ropu by MOL trvalo až čtyři roky

Válka na Ukrajině

Podle úředníků bude ropné embargo pravděpodobně zaváděno postupně, s největší pravděpodobností začne plně platit až od začátku příštího roku.

Do Evropy míří téměř polovina ruského vývozu ropy a ropných produktů. Moskva tak získává obrovský zdroj příjmů, který je potřeba omezit, má-li Rusko přijít o peníze na financování své války na Ukrajině.

Od 24. února, kdy invaze začala, zaplatily země EU Rusku za ropu téměř 20 miliard eur (493 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám