Hlavní obsah

Britští expremiéři Johnson a Trussová volají po poskytnutí stíhaček Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští expremiéři Boris Johnson a Liz Trussová v pondělí vyzvali vládu svého nástupce Rishiho Sunaka, aby do vojenské pomoci Ukrajině zahrnula i bojové letouny. Dvojice s apelem vystoupila během debaty v dolní komoře britského parlamentu o vývoji ruské invaze. Johnson kromě toho vyjádřil názor, že Čína se chystá dodávat zbraně Rusku, které válku proti sousední zemi vede už skoro rok.

Foto: John Sibley, Reuters

Boris Johnson

Článek

Britská vláda tento měsíc dala zelenou výcviku ukrajinských pilotů na svých stíhačkách, darovat své stroje Kyjevu ale zatím neplánuje. Původně se k takovému kroku stavěla skepticky s odkazem na délku potřebného výcviku, po apelu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského při jeho nedávné návštěvě Británie nicméně Sunak naznačil, že je dodání bojových letounů otevřený.

„Musíme dělat všechno, co je v našich silách, abychom zajistili, že Ukrajinci tuhle válku co nejdříve vyhrají… Mám za to, že to zahrnuje bojové letouny,“ řekla v Dolní sněmovně Trussová. „Nemůžu se dočkat, až na Ukrajině uvidím ty tanky a bojové letouny, jak pomáhají těm odvážným Ukrajincům,“ dodala nynější poslankyně, která v čele britské vlády strávila loni na podzim jen několik týdnů.

Připojila se tak k Johnsonovi, který po dodání stíhaček Kyjevu volal už dříve. V pondělní rozpravě své stanovisko zopakoval, přičemž zpochybnil logiku stávající podpory. „Je skvělé, že navrhujeme trénovat ukrajinské stíhače v létání se stíhačkami NATO… Ale je zvláštní, že to děláme ještě před přijetím rozhodnutí o principu, zda jim dát letadla. Pojďme přímo k věci a dejme jim i letadla,“ řekl.

Expremiér, který Británii vedl v prvních měsících ruské agrese, hovořil také o potřebě co nejrychlejších dodávek tanků nebo o poskytnutí „dělostřelectva dlouhého doletu“. Varoval přitom, že spojenci Ukrajiny nemohou otálet, protože „je čím dál jasnější, že Čína se chystá vyzbrojovat Rusy“.

Podobné varování o víkendu formuloval šéf americké diplomacie Antony Blinken. Čína podle něj už Rusku jistou vojenskou podporu poskytla, nikoliv ovšem zbraně a munici. USA i EU Peking varují, že na takový postup by reagovaly blíže nespecifikovanými protiopatřeními. Nejvýše postavený čínský diplomat Wang I o víkendu zdůrazňoval, že Čína vždy stojí na straně míru a že ve válce na Ukrajině podporuje mírové rozhovory a dialog.

Británie bude první zemí, která poskytne Ukrajině zbraně dlouhého doletu, řekl Sunak

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám