Hlavní obsah

Británie bude první zemí, která poskytne Ukrajině zbraně dlouhého doletu, řekl Sunak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu na třídenní Mnichovské bezpečnostní konferenci uvedl, že Spojené království bude první zemí, která poskytne Ukrajině zbraně dlouhého doletu.

Foto: Ben Stansall, ČTK/AP

Britský premiér Rishi Sunak

Článek

„Když Putin začal tuto válku, vsadil na to, že naše odhodlání ochabne. I teď věří, že ztratíme nervy. Dokážeme mu, že se mýlí. Společně musíme pomoci Ukrajině, aby ochránila svá města před ruskými bombami a íránskými drony. Proto bude Spojené království první zemí, která poskytne Ukrajině zbraně dlouhého doletu,“ řekl Sunak (na videu níže od 1:22).

Britský premiér vyzval spojence, aby zdvojnásobili pomoc, kterou Ukrajině poskytují. Dodal, že ruské jednotky každým dnem způsobují více bolesti a utrpení a pouze společná snaha ukrajinských spojenců podle něj učiní obrat.

„Jediné, co utrpení může změnit, je ukrajinské vítězství. Potřebujeme vojenskou strategii, aby Ukrajina získala rozhodující převahu na bojišti a vyhrála válku a politickou strategii, aby vyhrála mír,“ dodal Sunak.

Britský premiér se domnívá, že v této válce jde o suverenitu jednoho národa více než o bezpečnost. Zbraně dlouhého doletu by Ukrajině mohly pomoci provádět například údery na Rusy okupovaném Krymském poloostrově, dodal Sunak.

Británie je jednou ze dvou zemí, kterou od začátku války na Ukrajině oficiálně navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj. Do Londýna přiletěl před deseti dny a hovořil mimo jiné také se Sunakem či britským králem Karlem III.

Reklama

Výběr článků

Načítám