Hlavní obsah

Britové Ukrajině dodali zlomovou výzbroj. Rakety s dostřelem 250 kilometrů, píše CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené království ukrajinské armádě podle zdrojů CNN dodalo blíže nespecifikované množství raket Storm Shadow s dostřelem 250 kilometrů. Podzvukové střely s plochou dráhou letu odpalované z bojových letadel mohou před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou výrazně zvednout ničivý potenciál ukrajinské armády.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Storm Shadow

Článek

Smyslem dodávek speciální výzbroje Storm Shadow je umožnit Ukrajině zasáhnout ruské cíle hluboko za frontovou linií v okupované části východní Ukrajiny, což je klíčové pro úspěšný postup protiofenzivy.

„Pokud jde o dostřel, tak tyhle rakety mohou zásadně změnit pravidla hry,“ řekl CNN pod podmínkou anonymity vysoce postavený činitel americké administrativy.

Ukrajinci o střely s dlouhým doletem žádají od začátku ruské invaze. Dosud disponovali raketami s nejdelším dostřelem asi 80 kilometrů.

Peskov: Na Ukrajině nevedeme válku, proto postupujeme pomalu

Válka na Ukrajině

Informace o dodávkách raket Storm Shadow přichází v době velkého očekávání dlouho avizované jarní protiofenzivy ukrajinské armády. Představitelé Kyjeva připustili, že armádní velitelé protiútoky chystají, prezident Volodymyr Zelenskyj se ale nechal slyšet, že ještě potřebují „trochu času“ na přípravu.

Ještě dříve ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov varoval před přehnaným očekáváním Západu a naznačil, že úspěchy ukrajinské armády nemusejí být tak výrazné jako při loňské ofenzivě.

Loni na podzim se ukrajinským silám podařilo osvobodit část Charkovské oblasti na severovýchodě země a kus Chersonské oblasti na jihu. Od té doby se fronta prakticky neposunula.

Pavel varoval Zelenského před uspěchanou protiofenzivou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám