Hlavní obsah

Černochová: Mírové mise OSN bychom se účastnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) předpokládá, že pokud by Valné shromáždění OSN odsouhlasilo vyslání mírové mise na Ukrajinu, tak by se takové akce Česká republika účastnila aktivně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Když to bude mít mandát Valného shromáždění a byla by to mírová mise, tak by se toho mohla Česká republika účastnit,“ řekla v pondělí Černochová v České televizi. Podle ní by stačil souhlas dvou třetin členů OSN, tedy 130 zemí. Na rozdíl od Rady bezpečnosti, kde se vyžaduje souhlas všech, takže Rusko by návrh jako člen vetovalo. Ruskou agresi hned na začátku odsoudilo 141 států OSN.

„Nechceme dostat Česko do konfliktu“

O vyslání mírové mise mluví Poláci. Polský premiér Mateusz Morawiecki minulý týden po návratu z cesty do Kyjeva, které se účastnil i český premiér Petr Fiala, uvedl, že podá formální žádost o vyslání mise tento týden na summitu NATO. O stejném návrhu hovořil i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, mise by podle něj měla být schopná se sama bránit.

Rusko chce, aby RB OSN projednala údajné biologické laboratoře na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Černochová poznamenala, že česká vláda nezná detaily polského návrhu, ale je skeptická k vyslání vojenských jednotek, protože by to znamenalo vstup do války. „Chceme Ukrajině pomáhat, ale nechceme dostat Českou republiku do konfliktu,“ dodala Černochová.

Reklama

Výběr článků

Načítám