Hlavní obsah

„Znárodníme“ Zelenského byt na Krymu, hrozí úřady

Ruské úřady na anektovaném Krymu se chystají „znárodnit“ byt prezidenta Volodymyra Zelenského a dalších ukrajinských občanů, kteří v konfliktu s Ruskem stojí na straně Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská redakce rozhlasu Radia Svoboda s tím, že v luxusní nemovitosti v Livadiji na předměstí Jalty, která je hlášena na manželku Zelenského, chtějí úředníci ubytovat uprchlíky z Donbasu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Je to zatím soukromé vlastnictví, ale v případě znárodnění se budu osobně zasazovat o to, aby tam bydlely děti ze (separatistické) Doněcké lidové republiky,“ řekla podle rozhlasu Janina Pavlenková, šéfka městské správy v Jaltě. Zelenskyj v majetkovém přiznání uvedl, že jeho manželka Olena vlastní v Livadiji byt o rozloze zhruba 130 metrů.

Podle ukrajinských médií jde o luxusní apartmán v elitním obytném komplexu s názvem Imperátor, který obývají také další známí ukrajinští umělci, politici a podnikatelé. „Nacionalizaci“ nemovitostí Ukrajinců, kteří jsou proti ruské invazi na Ukrajině, oznámil podle Radia Svoboda Sergej Aksjonov, ruský vůdce Krymu.

Signály z jednání jsou pozitivní, ale nepřehluší ruské ostřelování, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Týkat by se měla také majitelů místních hotelů. „Považujeme tuto pozici (podporu Ukrajiny) za zradu… Zcela určitě nacionalizaci schválíme,“ řekl na zasedání vlády. Krymské úřady podle něj již spolupracují s ruskými tajnými službami na vytvoření seznamů lidí, „jejichž majetek je třeba vyvlastnit“.

„Nikam nám neutečou, už jsme podnikli opatření,“ tvrdil. Podle portálu radiosvoboda.org tak krymské vedení reaguje na rozhodnutí Kyjeva o vyvlastnění nemovitostí, jež byly před vpádem Ruska na Ukrajinu ve vlastnictví ruských občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám