Hlavní obsah

Benzin a nafta začnou zase zdražovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden prudkého zlevňování pohonných hmot v Česku skončil. Nedělní průměrná cena benzinu klesla oproti sobotě jen o tři haléře na 43,98 Kč za litr, cena nafty dokonce jen o haléř na 45,99 Kč za litr, ukázala data společnosti CCS. V následujících dnech nejspíš dojde k opětovnému zdražování.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde litr Naturalu 95 stojí průměrně 43,56 koruny. Naopak nejdražší je benzin v Praze, kde stojí v průměru 44,61 Kč za litr.

Nejlevnější naftu řidiči pořídí ve Zlínském kraji, litr za 45,55 koruny. Naopak nejdražší je v Praze, a to za 46,54 Kč za litr.

V nadcházejících dnech budou už řidiči za tankování platit více. Důvodem jsou znovu rostoucí ceny na trzích. Severomořská ropa Brent si krátce před 11:00 SEČ připisovala asi 3,7 procenta a pohybovala se kolem 111,90 dolaru (2498 Kč) za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala růst o 4,1 procenta na 108,90 dolaru (2430 Kč) za barel.

A ceny rostou i za samotná paliva na surovinové burze v Rotterdamu, jež reaguje právě na zdražující ropu. „V pátek se tam například cena nafty vyhoupla na 1114 dolarů za tunu, což je nejvyšší hodnota za více než týden obchodování,“ podotkl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Údaje pro kontrolu marží z paliv poslalo přes 90 procent čerpacích stanic

Válka na Ukrajině

Zdražování ropy přičítá Kovanda nekončícím bojům na Ukrajině, ale také „víkendovým útokům na saúdskoarabskou energetickou infrastrukturu, které mají na svědomí jemenští povstalci podporovaní Íránem“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám