Hlavní obsah

Údaje pro kontrolu marží z paliv poslalo přes 90 procent čerpacích stanic

Více než 90 procent čerpacích stanic poslalo ministerstvu financí údaje o cenách pro kontrolu marží z prodeje paliv. Zda byly marže přiměřené, nebo ne, plánuje úřad oznámit během příštího týdne, sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. Čerpací stanice měly zaslat ministerstvu do čtvrtečních 12:00 data o průměrných prodejních cenách pohonných hmot za dobu od 15. února do 15. března.

Foto: Martin Procházka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ke zjišťování marží stát přistoupil kvůli rekordnímu nárůstu cen paliv po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Benzin jen během asi dvou týdnů po zahájení útoku zdražil zhruba o deset korun a nafta o více než 13 korun.

Povinné hlášení cen se podle dřívějších informací ministerstva týkalo více než 2800 veřejných čerpacích stanic. "V následujících dnech budeme tato obdržená i nově doplňovaná data analyticky vyhodnocovat a porovnávat s velkoobchodními cenami na komoditní burze v Rotterdamu," oznámil mluvčí ministerstva.

"Předpokládáme, že první výsledky o cenové politice čerpacích stanic v České republice a přiměřenosti, či naopak neúměrnosti jejich marží, budeme schopni z reportovaných dat ve spolupráci s petrolejářskými asociacemi interpretovat a následně prezentovat v průběhu příštího týdne," doplnil Weiss.

Na základě vyhodnocení pak podle něj ministerstvo financí rozhodne o dalších krocích.

Původně měly čerpací stanice nahlásit údaje o cenách už do středečního poledne. Aplikaci, přes kterou data posílaly, ale podle ministerstva ve středu napadli hackeři. Úřad proto termín pro nahlášení údajů posunul o jeden den.

Levnější benzín a nafta? Snahu ministerstva zhatil hackerský útok

Bezpečnost

Zjišťování výše marží čerpacích stanic má být jedním z nástrojů, kterým chce vláda zasáhnout proti růstu cen pohonných hmot. Vláda také před týdnem rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

V posledních dnech ceny paliv klesají. Podle údajů CCS ke středě zlevnil benzin za uplynulý týden o 1,51 koruny na průměrných 45,13 koruny za litr a cena nafty klesla o 1,34 koruny na 47,69 koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám