Hlavní obsah

Analytici: Situace se otáčí ve prospěch Ukrajinců, není to ale konec války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinci ve své rychlé ofenzivě proti ruským okupantům zvrátili vývoj na bojišti ve svůj prospěch, válku tím ale neukončí. V pondělním reportu to uvedl americký Institut pro studium války (ISW), který ruskou agresi pravidelně analyzuje.

Video: Novinky

 
Článek

„Ukrajina způsobila Rusku velkou operační porážku a v rychlé protiofenzivě získala zpět téměř celou Charkovskou oblast. Ukrajina zvrátila vývoj situace ve svůj prospěch, ale současná protiofenziva válku neukončí,“ píše ISW.

Podle analytiků z amerického think-tanku ukončilo znovudobytí Izjumu vyhlídky na to, že by Rusko mohlo dosáhnout svých cílů v Doněcké oblasti.

Ukrajinci při protiofenzivě získávají zpět okupovaná územíVideo: AP

„Po ústupu z Kyjeva na začátku dubna bylo deklarovaným cílem Ruska zmocnit se kompletního území Luhanské a Doněcké oblasti prostřednictvím útoku podél oblouku od Izjumu přes Severodoněck do oblasti poblíž města Doněck,“ připomíná ISW.

Ruský vládce Vladimir Putin dokonce nařídil ruským vojákům, aby Doněckou oblast kompletně ovládli do 15. září. To tak zřejmě nevyjde.

Animovaná mapa ukazuje, jakou rychlostí Ukrajinci vyhánějí Rusy

Válka na Ukrajině

„I kdyby Rusové obsadili Bachmut, což se pravděpodobně nestane, nijak výrazně by to nepomohlo v úsilí dosáhnout původních cílů této fáze kampaně, protože by to nebylo podpořeno postupem z Izjumu ze severu,“ podotýká ISW.

Rusové stojí před dilematem

Ukrajinci zahájili protiofenzivu i v okupované Chersonské oblasti a analytici se domnívají, že se nejedná jenom o fintu. Podle dostupných informací ukrajinské jednotky dobyly část území na západním břehu řeky Dněpr.

Odvetné ruské útoky: Charkov, Dnipro i Poltava potemněly

Válka na Ukrajině

Okupanty dosazený správce oblasti Kirill Stremousov, kterého Ukrajinci považují za kolaboranta, napsal na Telegramu, že situace v hlavním městě Cherson je klidná. „Cherson je a bude ruské město. Nikdo nebude kapitulovat, ani se stahovat,“ uvedl.

Tak jasné to ale zřejmě nebude. „Tlak Ukrajiny v Chersonu v kombinaci s rychlou protiofenzivou v Charkovu staví Rusy před strašlivé časové a teritoriální dilema. Rusko pravděpodobně nemá dostatek záložních sil k dokončení formování nové obranné linie podél řeky Oskil,“ píše ISW.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci u vjezdu do IzjumuVideo: Reuters

Podle analytiků by Rusko potřebovalo stáhnout síly z jiných sektorů bojového prostoru a vytvořit obrannou linii na východ od řeky Oskil, aby zajistilo, že zvládne udržet hranici Luhanské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám