Hlavní obsah

Rusko prolomilo obranu u Verbove a útočí na Robotyne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojska ruské okupační armády krátce po ovládnutí Avdijivky buší i na brány dalších ukrajinských měst a vesnic. Poté, co Rusko v pondělí prolomilo obranu jihozápadně od Verbove, zahájilo mohutný útok i na Robotyne v Záporožské oblasti. S odkazem na analytický telegramový kanál DeepState o tom informuje ukrajinský list Obozrevatel.

Foto: ISW

Bojiště u Robotyne na mapě ISW. Červenou barvou je vyznačené území kontrolované okupanty, žluté jsou jejich zisky a modré jsou zisky Ukrajinců

Článek

„V Záporožské oblasti zahájil (ruský nepřítel) útok od Robotyne k Verbove,“ uvedl v příspěvku analytický kanál DeepState s tím, že v neděli kolem 18:00 (19:00 SEČ) mělo dojít k útlumu ruských útoků.

Rusům se podle DeepState podařilo prolomit ukrajinskou obranu jihozápadně od Verbove. „Nyní se ukrajinské ozbrojené síly snaží tento postup eliminovat,“ doplnili analytici.

List Obozrevatel uvedl, že ruská armáda útočí na Robotyne už od soboty 17. února. Některým okupantům se mělo podařit proniknout do bezprostřední blízkosti této vesnice, většinu z nich se ale ukrajinským obráncům mělo podařit zlikvidovat.

Rusové po stažení obránců u Avdijivky hlásí postup o 8,6 kilometru. Pokračují v ofenzivě

Válka na Ukrajině

Ruský postup s odkazem na vojenské blogery potvrzuje i americký Institut pro studium války (ISW), který uvedl, že okupanti postoupili na vzdálenost zhruba 1,7 kilometru severozápadně od Verbove (východně do Robotyne) a až dva kilometry od Robotyne.

Rusové podle ISW v Záporožské oblasti v sobotu 17. února přišli o „poměrně velký počet vojáků“ a také o asi třicet vojenských vozidel, což má potvrzovat obnovenou ruskou ofenzivu v Záporožské oblasti pravděpodobně směrem právě k Robotyne.

Centrum strategické komunikace ukrajinských ozbrojených sil na Telegramu uvedlo, že ruská armáda v noci na pondělí desetkrát neúspěšně zaútočila směrem na Robotyne v Záporožské oblasti. Na rozdíl od amerických a ukrajinských analytiků však neuvedlo, zda se Rusům podařilo v Záporožské oblasti jakkoli postoupit.

Útočí ve více směrech

Ruské okupační síly podle ISW využily zdržení západních vojenských dodávek k útoku ze tří směrů fronty: nejprve podél hranice Charkovské a Luhanské oblasti ve směru na Kupjansk a Lyman, dále u Avdijivky a o víkendu také u Robotyného na západě Záporožské oblasti.

Ruské síly ale zatím neprokázaly schopnost zajistit operačně významné zisky nebo provádět rychlé mechanizované manévry na rozsáhlých územích a dobytí Avdijivky by nemělo být považováno za projev této schopnosti, připomínají američtí analytici.

Rusové hned využili zaváhání Západu, tvrdí analýza

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám