Hlavní obsah

Adresa odesílatele obálek se zvířecíma očima: pobočka Muskovy Tesly

Jednatřicet ukrajinských zastupitelských úřadů v patnácti různých zemí obdrželo v posledních dnech podezřelé nebo výhrůžné dopisy, většina z nich obsahovala zakrvácené zvířecí oči. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby byla adresa odesílatele u všech zásilek stejná: autosalon Tesla v Německu.

Policie kvůli podezřelému balíčku zasahovala na ukrajinském konzulátu v Brně a evakuovala blízkou školku.Video: Policie ČR

 
Článek

Dopisy byly odesílány z pošt, které nedisponují kamerovým systémem. Kuleba uvedl, že odesílatelé udělali hodně pro to, aby skryli svoji totožnost a zahladili stopy.

„Zločinci také přijali opatření, aby na zásilkách nezanechali stopy své DNA. Tato skutečnost svědčí o profesionální úrovni provedení,“ napsal ve středu šéf ukrajinské diplomacie na Facebooku.

Zda udaná adresa se zásilkami nějak souvisí, není jasné.

Kuleba uvedl, že šest balíčků bylo odesláno do Polska, pět do Španělska, čtyři do Itálie, po dvou do Portugalska, Rumunska, Maďarska a České republiky a po jednom do Rakouska, Vatikánu, Dánska, Kazachstánu, Nizozemska, USA, Francie a Chorvatska.

Poslední z útoků se odehrály v úterý a ve středu. Už od prvních incidentů byla bezpečnost na ukrajinských ambasádách a konzulátech posílena. Kuleba mluví o „bezprecedentní teroristické kampani proti ukrajinským diplomatům“.

Španělé našli další dopisy se zvířecíma očima adresované ukrajinským konzulátům

Zahraniční

Dotyčná prodejna Tesly, jejíž adresa je uvedena jako adresa odesílatele, se nachází ve městě Sindelfingen na jihozápadě Německa. Kuleba nijak neupřesnil, zda tamní zaměstnance z něčeho podezřívá, nebo zda si myslí, že se jedná o pokus vnést další klín mezi Ukrajince a amerického miliardáře a majitele Tesly Elona Muska.

Ten zpočátku ruské agrese rychle přispěchal Ukrajincům na pomoc, ale poté si Ukrajince znepřátelil – nejprve návrhem odevzdat část jejich země Rusku výměnou za mír a poté vyhrožováním, že přestane dotovat používání satelitů Starlink, které jim předtím poskytl.

Ukrajinské úřady včetně toho v Brně dostaly krvavé balíčky s očima zvířat

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám