Hlavní obsah

Škody kvůli válce pojišťovny nevyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka je jednou z výluk z pojištění. Když v krajním případě bomba zničí dům, tak to pojišťovna nekryje. To je poměrně známá věc. Snadné by to však neměly ani firmy při snaze získat plnění z titulu nepřímých válečných škod, a ani z pojistek, které mají výslovně krýt geopolitická rizika.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Zničené domy v Charkově.

Článek

Pro podniky a pojišťovny je to velmi citlivá věc, o které příliš konkrétně hovořit nechtějí, ale to, že se bude u nároků na plnění velmi slovíčkařit, naznačují nedávno zveřejněné úvahy zajišťovací společnosti Marsh McLennan. U zajišťoven se pojistné společnosti kryjí před riziky škod, které by nebyly schopny uhradit. Jak říkají advokáti, ďábel je v detailu.

Společnost připomněla, že majetková pojištění typicky obsahují výluku pro případ válečného konfliktu, která znamená, že škody vzniklé z titulu válečných střetů nebudou kryty.

Ukrajinské řidičáky v Česku platí

Domácí

V pojistných podmínkách může být tato výluka podle ní vymezena například ustanovením o „válce, nepřátelské nebo válečné akci v době míru nebo války, ať je vyhlášena, či nikoli, včetně akce k zabránění, bojovému odražení nebo ochránění proti skutečnému, hrozícímu nebo očekávanému útoku…, a to vládou nebo svrchovanou mocí“.

Podle zajišťovny budou pojistitelé vždy zkoumat znění pojistných podmínek a zejména okolnosti kolem škody, aby „určili, zda je výluka pro případ válečného konfliktu aplikovatelná na danou jednotlivou škodu a zda mohou odmítnout pojistné plnění“.

Jak správně vyplnit přehledy

Finance

Sankce jako důvod neplnění

Marsh připustil, že podniky mohou utrpět škodu na majetku i nepřímo. To by mělo obecně vzato krýt připojištění pro případ politických rizik s rozšířeným krytím i pro případ války.

Podle zajišťovny „je ale jasné, že finální rozhodnutí o validnosti škody učiní až příslušný pojistitel, a to po shromáždění a předložení všech faktů a detailů“.

Zarazit výplatu plnění mohou sankce.

„Bez ohledu na podstatu škody či nároku vlády USA, Spojeného království Velké Británie a několika evropských zemí zakazují pojistitelům poskytnout krytí, jestliže by pojistné plnění porušovalo sankce. Dokonce mohou být dotčeny i škody, jež nastaly před uvalením sankcí, pokud by výplata pojistného plnění, provedená během sankčního období, porušovala sankce,“ upozornila zajišťovna.

Výjimka z očkování do školky pro děti z Ukrajiny nebude. Nemocnice mají navýšit kapacity

Věda a školy

Státní pomoc ve hře

I proto Evropská komise ve středu uvolnila pravidla pro poskytování státní pomoci tak, aby firmy z EU zasažené protiruskými sankcemi mohly získat kompenzace. Podniky mají mít nárok na státní pomoc ve výši až 400 tisíc eur (9,8 milionu korun).

Firmy z odvětví zemědělství, rybolovu či akvakultury budou podle ČTK moci dostat až 35 tisíc eur, zatímco firmy, které nejsou schopny dostat se k úvěrům, mohou využít státních garancí a subvencovaných půjček.

Podniky, na jejichž podnikání doléhá silný růst cen energií, mohou žádat o státní pomoc na proplacení až 30 procent nákladů. Maximum je ale stanoveno na dva miliony eur (téměř padesát milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám