Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo proti opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Asi šest tisíc lidí se v neděli odpoledne sešlo na Václavském náměstí, aby demonstrovali proti novele pandemického zákona. Kolem 18. hodiny se vydali na pochod nejprve k Úřadu vlády a poté na Pražský hrad. Protestovali proti přijetí novely pandemického zákona a žádali zrušení všech nařízených omezení.

Demonstrace proti pandemickým omezenímVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Demonstraci pořádali Svobodní s podporou hnutí Chcípl pes. Demonstrace začala v 15 hodin u sochy sv. Václava, kdy se na místě nacházelo asi dva až tři tisíce účastníků. Později se pak počet účastníků vyšplhal na zhruba šest tisíc.

Po 18. hodině se demonstrující vydali na pochod Prahou nejprve k Úřadu vlády a poté na Pražský hrad.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protestující se vydali na pochod Prahou

Mezi řečníky se objevil například lékař Miroslav Havrda či senátorka Alena Dernerová (nestr. za SD–SN) nebo zpěvák Daniel Landa. „Důrazně odmítáme žít ve společnosti jedné pravdy. Jediné, co pro to můžeme udělat, je vytrvat," řekl zpěvák. Na závěr svého vystoupení zanotoval husitský chorál Ktož sú boží bojovníci.

„Máme cíl. A ten cíl se jmenuje generální stávka,“ řekl Jakub Olbert z iniciativy Chcípl PES.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

V Praze na Václavském náměstí lidé demonstrují proti omezením spojeným s pandemií.

Kritizovali vládní opatření, karantény, očkování, výdaje zdravotních pojišťoven, nošení respirátorů či nemožnost navštěvovat restaurace nebo různá zařízení bez očkování či potvrzení o prodělané nemoci. Protestující skandovali různá hesla. Vyzývali k neposlušnosti, mluvili o svém boji za svobodu. Někteří měli české vlajky, jiní zase vlajky a prapory hnutí Chcípl pes i Svobodných.

V Praze se demonstrovalo proti opatřenímVideo: Pavel Jaňurek

Proti novele pandemického zákona

Demonstrace byla svolána v reakci na novelu pandemického zákona, o které měli poslanci jednat tento týden, ale ve Sněmovně bod vetovali poslanci SPD. Na úterý je proto k novele svolána mimořádná schůze.

Na demonstraci se hovořilo také o povinném očkování proti onemocnění covid-19, které organizátoři a účastníci akce rovněž odmítají, nicméně příslušnou vyhlášku minulé vlády už současný kabinet zrušil.

Je rozhodnuto. Očkování povinné nebude

Domácí
Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

V Praze na Václavském náměstí lidé demonstrují proti vládním opatřením proti šíření pandemie koronaviru.

Mezi účastníky bylo několik lidí v policejních čepicích, kteří se označovali za policisty nesouhlasící s podmínkou povinného očkování proti koronaviru.

Od sochy svatého Václava demonstranti vyrazili kolem 18:00. Pořadatelé nahlásili trasu přes ulici Na příkopě, náměstí Republiky a Revoluční po Dvořákově nábřeží k Mánesovu mostu, odtud pak přes Vltavu po nábřeží k sídlu vlády. Od Strakovy akademie by se mělo pokračovat Chotkovou a ulicí Mariánské hradby až na Hradčanské náměstí.

Policie nemusela v průběhu akce nijak zasahovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám