Hlavní obsah

Čínské stíhačky se přiblížily Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sia-men
Aktualizováno

Čína zvyšuje vojenskou aktivitu v okolí Tchaj-wanu před možnou návštěvou americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Tu sice nikdo oficiálně nepotvrdil, podle zdrojů tchajwanské TVPS a americké CNN by však měla přistát v úterý večer.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Několik čínských stíhaček prolétlo v úterý ráno v blízkosti střední linie Tchajwanského průlivu, informoval tchajwanský představitel britský list Financial Times.

Podle vojenských zdrojů ze dvou sousedních zemí vstoupily vojenské jednotky Jižního válčiště Čínské lidové osvobozenecké armády do stavu vysoké pohotovosti.

Tchaj-wan posílil bojovou pohotovost

Stalo se

Na ověřeném účtu velení na sociálních sítích bylo v úterý brzy ráno zveřejněno video z nedávného vojenského cvičení u pobřeží jihovýchodní provincie Fu´tien, která se nachází naproti Tchaj-wanu.

Popisek u videa zněl: Připraveni bojovat kdykoliv.

USA přesouvají letadla a lodě k Tchaj-wanu

Zahraniční

Čína opět v úterý varovala, že nebude „nečinně přihlížet”, pokud se Pelosiová rozhodne na Tchaj-wanu přistát. Peking dlouhodobě považuje ostrovní stát za součást svého území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína uspořádala přehlídku vojenské techniky kvůli napětí s Tchaj-wanemVideo: Reuters

Přerušen letecký provoz

V oblasti Fu-ťien byl v úterý ráno přerušen vnitrostátní letecký provoz, což je další známkou toho, že chce mít armáda prostor pro volný pohyb stíhaček.

Pelosiová by mohla přijet na Tchaj-wan v úterý večer, píše server

Zahraniční

Na sociálních sítích kolují videa čínských raketometů pohybujících se po plážích ve Fu-ťienu a ve městě Sia-men. Nelze ovšem ověřit, zda se jedná o aktuální záběry nebo o ty ze cvičení z minulého týdne.

Letadlo s Nancy Pelosiovou je aktuálně nejsledovanějším letem na FlightRadaru24, dráhu letu sleduje přes 322 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám