Hlavní obsah

Březnové zisky jsou pryč. Světové akciové indexy se v dubnu propadly

Světové akciové indexy v dubnu smazaly téměř celé březnové zisky. Důvodem je pokračující konflikt na Ukrajině, další zadrhávání dodavatelských řetězců či obavy z inflace a recese.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Obchodníci na burze v New Yorku.

Článek

Americký index S 500 letos ztratil 13,3 procenta, technologický Nasdaq 21,2 procenta a evropský Euro Stoxx 50 pak 11,7 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

„Po šoku, který následoval po invazi na Ukrajinu, se akciové trhy dokázaly velmi rychle zahojit a druhá polovina března byla ve znamení růstu. Ten byl však v dubnu vystřídán opětovným poklesem. Hlavním strašákem, který poslal trhy směrem dolů, je v západních zemích zvyšující se riziko ekonomické recese kvůli stupňujícímu se boji proti inflaci," uvedl analytik Portu Filip Louženský.

Akcie Twitteru zpevňují po zprávě, že firma přijme Muskovu nabídku na převzetí

Internet a PC

Trhy v USA jsou od začátku roku pod tlakem americké centrální banky, zvyšující se inflace a částečně i konfliktu na Ukrajině. Hlavní americký akciový index S 500 je od začátku roku ve ztrátě přes 13 procent, index Nasdaq ztratil už více než 21 procent. Technologické akcie reagují výrazně více negativně na vysoce inflační prostředí a zvyšování úrokových sazeb.

Index Dow Jones, který obsahuje tzv. blue chips akcie, je vnímán jako nejméně rozkolísaný a od ledna vykázal ztrátu devět procent.

Evropské akcie jsou na tom trochu lépe

Evropské trhy jsou od začátku roku v minusu stejně jako zbytek světa. Panevropský Euro Stoxx 50 je ale v lepší kondici než jeho americký ekvivalent a od ledna smazal "jen" něco přes 11 procent.

Podle Louženského je to kvůli holubičímu přístupu Evropské centrální banky, která zatím nemá v plánu zvyšovat sazby, protože by tím prodražila placení státních dluhů. Duben tak téměř vypadá jako předválečný měsíc, když Euro Stoxx odepisuje pouze 2,5 procenta.

Nejlepší výkon podal britský FTSE, který od začátku roku přidal téměř dvě procenta. Dubnový výkon 0,5 procenta mezi ostatními indexy také vyčnívá, dodal.

Warren Buffett koupil podíl v HP, akcie výrobce počítačů prudce posílily

Hardware

Podle něho naopak uzávěry celých megapolí způsobily pokles výhledu růstu čínské ekonomiky a od začátku roku odepisuje tamní SSE Composite už přes 16 procent. Mnoho občanů se v Číně nachází bez možnosti pracovat a v přístavištích se tvoří dlouhé fronty lodí, které čekají na nakládku nebo vykládku zboží. Index SSE na to v dubnu reagoval poklesem o šest procent, dodal Louženský.

Ruské akcie v obrovské ztrátě

Moskevský MOEX index od začátku roku klesal a pod tlakem zahraničních sankcí ztratil už přes 35 procent, i když se centrální banka snažila všemi možnými způsoby cenu akcií korigovat. Zahraniční subjekty například stále nemají možnost ruské akcie prodat, uvedl analytik. V dubnu tak ruské akcie následovaly zbytek světa a odepsaly přes devět procent.

Regulátoři v USA prošetřují Muskův nákup podílu v Twitteru

Internet a PC

Od začátku roku klesá i japonský Nikkei 225, který silně reaguje hlavně na vysoké ceny energetických i jiných komodit. Tamní index odepsal skoro sedm procent.

Duben byl pro Japonce také nepříznivý, ale obavy z vysokých cen byly vystřídány obavami ze znehodnocení japonské měny, které ve výsledku zvýší ceny importovaného zboží. Index Nikkei ztratil za duben přes tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám